18.6.08

Τράπεζες: Γιατί πωλούν τις ασφαλιστικές

Μέχρι το τέλος του 2009 ελάχιστες τράπεζες θα μείνουν με θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς ο συνδυασμός πιστωτικής και οικονομικής κρίσης με τις επιταγές του κανονισμού Solvency II μπορεί να προκαλέσει ισχυρά πλήγματα στα εποπτικά κεφάλαιά τους.
....
Γιατί όμως οι τράπεζες δείχνουν τόσο πρόθυμες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους ασφαλιστικές; Ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι η αγορά στην Ελλάδα παραμένει ρηχή και με αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς η νέα εποπτική αρχή τώρα μόλις άρχισε να εντείνει τους ελέγχους. Οι ασφαλιστικές εταιρίες στην πλειονότητά τους είναι ζημιογόνες σε λειτουργικό αποτέλεσμα και η όποια κερδοφορία διαμορφώνεται από τα επενδυτικά έσοδα, εφόσον βεβαίως βοηθούν οι αγορές.
Επιπλέον, απαιτούν συνεχώς μεγάλες πρόσθετες ενισχύσεις κεφαλαίων από πλευράς μητρικών είτε για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους είτε απλώς ως κεφάλαιο κίνησης. Τέλος, τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και μετοχών, δηλαδή οι επενδύσεις των χρημάτων των ασφαλισμένων, προκαλούν ισχυρή μεταβλητότητα στην καθαρή θέση των τραπεζικών ομίλων.
Ο βασικότερος όμως λόγος που η τάση της ανάρτησης πωλητηρίων έχει πάρει διαστάσεις συρμού τώρα είναι ο κανονισμός Solvency II.
Ο Solvency II επιβάλλει στις τράπεζες να αφαιρούν από τα εποπτικά τους κεφάλαια το σύνολο της αξίας συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρίες. Η παραπάνω απαίτηση ισχύει για ενδιάμεση περίοδο δύο ακόμη ετών, μέχρι οι ασφαλιστικές εταιρίες να φτάσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙ, και ευθύνεται για την τάση πώλησης από πλευράς τραπεζών του συνόλου ή πλειοψηφικών πακέτων των ασφαλιστικών θυγατρικών τους. Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δυσχερή οι ελληνικές τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να επιβαρύνουν τα εποπτικά τους κεφάλαια αφαιρώντας την αξία της συμμετοχής τους στις θυγατρικές ασφαλιστικές τους. Ήδη τα πλήγματα από την πτώση των ομολόγων και τις αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές στην καθαρή θέση τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει ή και στο σύνολο την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων από την καθαρή κερδοφορία. Για τις περιπτώσεις δε των ασφαλιστικών εταιριών που είναι είτε ζημιογόνες είτε χρειάζονται πρόσθετα αποθέματα οι επιταγές του Solvency II καθιστούν αδήριτη την ανάγκη πώλησής τους. Αν συνυπολογιστεί ότι η νέα εποπτική αρχή προωθεί τον έλεγχο των αποθεμάτων σε τριμηναία βάση και την άμεση ενίσχυσή τους και με δεδομένο ότι μεγάλες ασφαλιστικές ίσως χρειαστούν πρόσθετα αποθέματα έως και άνω των 300 εκατ. ευρώ, η εικόνα για τις τράπεζες δείχνει εφιαλτική.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/338839/Article.aspx

No comments: