21.4.10

Roubibi: Η Ελλάδα δε σώζεται με το μηχανισμό- Prodi: Υπό χρεοκοπία η Ελλάδα

Σε μεγάλο θέμα ανακύπτει η δημοσιονομική πειθαρχία των ανεπτυγμένων χωρών, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini, ο οποίος θεωρεί ότι όχι μόνο οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης (PIIGS), αλλά και οι ΗΠΑ, θα έλθουν αντιμέτωπες με τα αποτελέσματα λάθος πολιτικών. Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες θα έλθουν στο επίκεντρο, την ώρα που τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα διαχέονται με ταχύτατους ρυθμούς και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με κανένα πακέτο διάσωσης.
Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η μεγάλη αύξηση των μισθών και του κόστους εργασίας, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την παραγωγικότητα των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ και η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας θα μετατραπεί στην κυριότερη αιτία αυτών των προβλημάτων.
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Romano Prondi, ασκεί σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έλλειψη συντονισμού, αποδίδοντας εκεί την υπό κατάρρευση κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η Ευρωζώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά, έδειξε την αδυναμία της στον συντονισμό στην πρώτη κιόλας πρόκληση που αντιμετώπισε στην 11χρονη πορεία της.
«Εάν υπάρχουν διαβουλεύσεις για εβδομάδες, δίνεται στις αγορές το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο Prondi, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων.

bankingnews

No comments: