Εγκλωβισμένοι λαοί στα βρώμικα παιχνίδια των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch -που και οι ίδιες εν πολλοίς είναι υπεύθυνες για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όταν εξέδιδαν με την πάσα ευκολία τα άριστα ratings για τα «τοξικά» ομόλογα των αμερικανικών τραπεζών- έχουν γίνει έρμαια της απειλής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών τους.
Μετά την Ισλανδία, η οποία είδε την πιστοληπτική της αξιολόγηση να υποβαθμίζεται στη κατηγορία junk από τη Fitch Ratings, ύστερα από το πάγωμα της αποζημίωσης των ξένων επενδυτών της τράπεζας Icesave, ήρθε η σειρά της Ελλάδας να υποβαθμιστεί από τη Standard & Poor’s. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ζώνης του Ευρώ που υπέστη αυτή την ταπεινωτική μεταχείριση να υποβαθμιστεί στην κατηγορία των «junk bonds» (ομόλογα σκουπίδια) καθώς, επίσης, και των ελληνικών τραπεζών. Η υποβάθμιση οφείλεται στην εκτίμηση πως παρά το πακέτο οικονομικής διάσωσης των Ε. Ε. /ΔΝΤ, δεν αίρεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της κήρυξης στάσης πληρωμών.
Αντίθετα, η Τουρκία είδε τη δική της πιστοληπτική αξιολόγηση να αυξάνεται. Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της γείτονος σε Βa2 από Ba3, επισημαίνοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Τουρκίας να απορροφήσει τα εξωτερικά σοκ και την πρόσβασή της στη χρηματοδότηση των αγορών, και το γεγονός ότι οι βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας δείχνουν υγιείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s «η ικανότητα της κυβέρνησης Ερντογάν και γενικότερα της χώρας να ανασυντάσσεται όταν αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές οικονομικές προκλήσεις δείχνει ότι η Τουρκία έχει επιτύχει ένα υψηλότερο βαθμό αντοχής, κάτι που τελικά αντανακλά η πιστοληπτική μας αξιολόγηση. Από την αναβάθμιση επωφελήθηκαν συνολικά 16 τράπεζες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η θυγατρική της Εθνικής Finansbank και της Eurobank Tekfen, που είδαν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να ανέρχεται σε Ba3 από Β1.
Μοιραίως, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν φορτωθεί με τα ελληνικά ομόλογα, υποβαθμίζονται. Στην πράξη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πλήρως εξαρτημένο από τη χρηματοδότησή του στην αγορά κεφαλαίων του ευρώ, παγιδεύτηκε από την κρίση του χρέους που έχει οδηγήσει την οικονομία ουσιαστικά στη χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες. Επειδή στα βιβλία τους έχει αυξηθεί η περιεκτικότητα σε «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Επειδή οι ρυθμίσεις του ελληνικού Δημοσίου που παροτρύνουν την παύση πληρωμών ιδιωτών και μικρότερων επιχειρήσεων αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επειδή η φυγή των μεγάλων διεθνών μετόχων από τις ελληνικές τράπεζες είναι ραγδαία. Και επειδή ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες κλείνουν τις γραμμές αναχρηματοδότησης γιατί φοβούνται την κατάπτωση των τιτλοποιημένων ελληνικών στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, το μακράν αρνητικότερο νέο στοιχείο είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δύσκολα θα χορηγήσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες έναντι τίτλων με αξιολόγηση «junk bonds». Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να συνεχίσει να παρέχει και μετά την 31η Δεκεμβρίου ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης έναντι τίτλων μειωμένης αξιολόγησης (έως ΒΒΒ-). Η ΕΚΤ έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει να δέχεται κρατικά, τραπεζικά, καλυμμένα και εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης και το 2011 - και τα επόμενα χρόνια, με κάποια επιβάρυνση. Η ΕΚΤ ήδη παρέχει 67 δισ. ευρώ ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες (έναντι περίπου 45 δισ. στα τέλη 2009. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να μη γίνονται δεκτοί ως ενέχυρο οι ελληνικοί τίτλοι.
Η Ισλανδία ουσιαστικά χρεοκόπησε από την απληστία και τη ρισκαδόρικη στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα της. Η Ιρλανδία μόλις κατάφερε, σχεδόν, να ορθοποδήσει, αλλά με τεράστιο κόστος, καθώς η εκκαθάριση του τραπεζικού κλάδου υπολογίζεται στα 80 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Η Ελβετία έχει παλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα της UBS και η Βρετανία παραλίγο να γινόταν μάρτυρας της χρεοκοπίας της Royal Bank of Scotland. Και καμία ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να σταθεί πίσω από τις τράπεζές της.
No comments:
Post a Comment