Οι αγορές φαίνονται βέβαιες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Τα σενάρια σε περίπτωση στάσης πληρωμών από τη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.
Οι αγορές εμφανίζονται όλο και πιο σίγουρες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Το ποσό των 45 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό βοήθειας είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας το πολύ για ένα έτος. Το Reuters παρουσιάζει –βασιζόμενο στις απόψεις αναλυτών και οικονομολόγων- τα βασικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν εάν, τελικώς, η χώρα αναγκάζονταν να κηρύξει πτώχευση.
- Διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση χρέους
Πιθανότητες: Αρκετά υψηλές σε μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα
Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της πριν φθάσει στο σημείο να «χάσει» τη δυνατότητα πληρωμής τους. Οι επενδυτές θα πρέπει να δεχθούν discount στα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους και χρονική μετάθεση στην ακριβή ημερομηνία ωρίμανσης των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Το επονομαζόμενο «haircut» στην αξία των ομολόγων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 20% έως 40%, βάσει της εκτίμησης ορισμένων αναλυτών.
Επίπτωση στις αγορές: Τα spreads των χωρών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος θα διογκωθούν, ενώ τα γερμανικά ομόλογα θα επωφεληθούν καθώς οι επενδυτές θα στραφούν στην ποιότητα. Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 1,15 δολάρια, δηλαδή στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2005.
Μονομερής αναδιάρθρωση χρέους
Πιθανότητες: Ιδιαίτερα περιορισμένες
Η Ελλάδα μπορεί να επιβάλει αναδιάρθρωση του χρέους στους πιστωτές της, είτε μέσω μετάθεσης των ημερομηνιών αποπληρωμών τους είτε μέσω επιβολής «haircut». Βάσει ενός ακραίου σεναρίου, οι αγορές μπορούν να τιμωρήσουν τόσο σκληρά την Ελλάδα ώστε να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Επίπτωση στις αγορές: Το ευρώ θα βυθιστεί, δεχόμενο εξαιρετικά σκληρά κτυπήματα. Τα spreads των ομολόγων των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, ακόμη και αυτών που δεν έχουν προβλήματα χρέους θα εκτοξευθούν.
- Πλήρης χρεοκοπία
Πιθανότητες: Εξαιρετικά απίθανο
Περί του 70% των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, κυρίως γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούν, πάση θυσία, να αποφύγουν ελληνική χρεοκοπία. Κήρυξη χρεοκοπίας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη με την Αργεντινή το 2001. Από τότε έως και σήμερα η χώρα της Λ. Αμερικής δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια.
Επίπτωση στις αγορές: Το ευρώ θα διολισθήσει χαμηλότερα από την ισοτιμία 1-1 με το δολάριο, τα yields των ομολόγων της ευρωζώνης θα εκτοξευθούν, με τις αγορές να «παγώνουν» και μόνο τις χώρες που έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» να έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυτών.
- Η εναλλακτική λύση και ο ρόλος της ΕΚΤ
Μία άλλη λύση θα ήταν η ΕΚΤ να παράσχει απευθείας δάνεια στην Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα ή χαλαρώνοντας περαιτέρω τους κανόνες βάσει των οποίων δέχεται ομόλογα ως εγγυήσεις για παροχή δανείων. Όμως για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει η ανάγκη λήψης εξαιρετικά δύσκολων πολιτικών αποφάσεων.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/580442/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment