28.4.10

Πάνω από 12 δισ. ευρώ χρωστάει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις !

Το ελληνικό κράτος χρωστάει περισσότερα από 12 δισ. ΕΥΡΩ σε κατασκευαστικές, φαρμακευτικές, εταιρείες διαφήμισης και πληροφορικής, καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις και ιδιώτες! Αναλυτικότερα:

Οι οφειλές προς κατασκευαστικές εταιρίες προσεγγίζουν τα 3 δισ. ΕΥΡΩ. Εξ αυτών, τα 2 δισ. αποτελούν χρέη του Δημοσίου κυρίως σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ το 1 δισ. ΕΥΡΩ αφορά στην εθνική συμμετοχή σε έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα κάποιες οφειλές, οι οποίες εκκρεμούν από το 2004 !

Τα χρέη των νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές τους ξεπερνούσαν πριν από δέκα μήνες τα 6 δισ. ΕΥΡΩ. Μάλιστα, το χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αυξανόταν κατά 52 εκατομμύρια ΕΥΡΩ κατά μέσο όρο την περίοδο 2001-2004, ενώ σήμερα αυξάνεται κατά 160 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

Από τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τους ιδιώτες ο λογαριασμός για το δημόσιο είναι 3 δισ. ΕΥΡΩ.

Εκτός αυτών, το ελληνικό κράτος οφείλει:

Από επενδυτικό νόμο: 435 εκατομμύρια ΕΥΡΩ

Από προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: 350 εκ. ΕΥΡΩ

Από την ψηφιακή σύγκλιση: 120 εκατομμύρια ΕΥΡΩ

Προς εταιρίες πληροφορικής: περισσότερα από 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί η σημαντική μείωση των επιστροφών φόρου, όπως αυτή καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για το πρώτο τρίμηνο εκτάλεσης του προϋπολογισμού. Εκεί, εμφανίζονται μειωμένες κατά 24,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Επιπλέον, έχει ήδη δοθεί εντολή – μέσω εγκυκλίου – προς τις εφορίες να «παγώσουν» τις επιστροφές του φόρου προστιθέμενης αξίας προς τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου και... βλέπουμε !

Σκεφτείτε επιπλέον ότι οι επιχειρήσεις, στις οποίες οφείλει το Δημόσιο, έχουν ήδη καταβάλλει ΦΠΑ και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (ποτέ βέβαια δεν λείπουν οι μπαταχτσήδες), έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές. Ειδικά για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αυτές έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα το ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος, καθώς και προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος για πωλήσεις σε νοσοκομεία, που αντιστοιχούν σε ποσά τα οποία δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί.

Πέραν, όμως, των οφειλών, ζήτημα εγείρει και η σμηαντική καθυστέρηση με την οποία πληρώνεται κάποιος από το Δημόσιο υπό κανονικές συνθήκες ! Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότερες από 120 ημέρες, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και στις 330 μέρες... δηλαδή, σχεδόν ένα χρόνο ! Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται και εδώ στις φαρμακευτικές εταιρίες, όπου ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών φθάνει τις 820 ημέρες, σχεδόν 2,5 χρόνια ! Όλα αυτά, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος δεν ξεπερνά τις 60 ημέρες !

Μάλιστα, έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η εντός χρονοδιαγράμματος αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου (δηλαδή μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου), θα οδηγούσε στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, που θα ξεπερνούσε ακόμα και τα 7 δισ. ΕΥΡΩ !

http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=955673

No comments: