Σε αναδίπλωση της στάσης της για την Ελλάδα υποχρεώθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, υπό την απειλή της μετάδοσης της κρίσης και σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Μετά την υποβάθμιση της χώρας μας και της Πορτογαλίας, η Standard & Poor's υποβάθμισε χθες και την Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι μια μεγαλύτερη του αναμενομένου περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να παράσχει βοήθεια στη χώρα μας υπό όρους.
«Είναι ξεκάθαρο πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κομισιόν και το ΔΝΤ πρέπει να επιταχυνθούν», τόνισε. «Ελπίζουμε οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα ώστε η Γερμανία «να λάβει τις αποφάσεις της.»
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε επίσης τη δέσμευση για διαφύλαξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης, όπως και τους όρους της για στήριξη της χώρας μας: «Μας απασχολεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, θα αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη, θα πρέπει όμως και η Ελλάδα να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ... θα κάνουμε ως Γερμανία ό,τι περνάει από το χέρι μας».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, το γερμανικό κοινοβούλιο θα μπορέσει να αποφασίσει γρήγορα για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό ARD για το αν η Κάτω Βουλή της Bundestag θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο για την ελληνική βοήθεια μέχρι τις 7 Μαΐου, ο Βόλκερ Βίσινγκ, εκπρόσωπος του FDP για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και επικεφαλής της δημοσιονομικής επιτροπής της Βουλής είπε: «Η Bundestag μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους πράγματα γρήγορα».
Ο Βίσινγκ, το κόμμα του οποίου μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ, είπε ότι η κρισιμότητα του σχεδίου σημαίνει ότι πρέπει να συζητηθεί προσεκτικά. «Παρόλα αυτά, μια προσεκτική συζήτηση και μια γρήγορη συζήτηση δεν αποκλείει η μία την άλλη.»
Σημειώνεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της Ελλάδας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συζητήθηκε η σημασία αποφασιστικής δράσης εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς και έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας.
Αυξάνουν τη βοήθεια Ε.Ε. – ΔΝΤ
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με Γερμανό βουλευτή ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σε 100-120 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα σε διάστημα τριών ετών.
Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν αποκάλυψε πως οι Γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να λάβει δάνεια για τρία χρόνια.
Φ. Μπαρουάν: Ισχυρή βούληση για στήριξη της Ελλάδας
Την ισχυρή βούληση της ευρωζώνης και των εταίρων της να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της Ελλάδας υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ελλάδας και άρα τη σταθερότητα του νομίσματός μας», δήλωσε ο Μπαρουάν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Αναφερόμενος στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στην Ελλάδα, τόνισε ότι στην ουσία επιτίθενται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δυσκολίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1809437
No comments:
Post a Comment