21.4.10

Η ΕΚΤ έχει φορτωθεί ελληνικά ομόλογα 150 δισ ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών

Σε σταθερό υποστηρικτή της Ελλάδος , των ομολόγων και των τραπεζών έχει μετεξελιχθεί η ΕΚΤ.
Το προφανές κίνητρο της είναι ότι ως εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών επιδιώκει οικονομική σταθερότητα ώστε να διαφυλαχθεί το τραπεζικό σύστημα.
Όμως η βαθύτερη , η ουσιαστικότερη αιτία για την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδος και των συνεχών παρεμβάσεων της ΕΚΤ θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν 150 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους τα έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν εξολοκλήρου σε εγγυήσεις στην ΕΚΤ ώστε να λάβουν ρευστότητα.
Ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεταφέρει το ελληνικό πρόβλημα στους κόλπους της ΕΚΤ.
Το πρόβλημα με τα ελληνικά ομόλογα έχει τρεις διαστάσεις όσον αφορά την ΕΚΤ.
Η πρώτη διάσταση σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκια τους 150 δις ευρώ.
Οι περισσότερες τράπεζες και τώρα η συντριπτικότατη πλειοψηφία χρησιμοποίησε τα ελληνικά ομόλογα ώστε να πάρει ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μια Γαλλική τράπεζα λαμβάνει επιτόκιο ετησιοποιημένο στο 7% στην 10ετία και θα πληρώσει 1% επιτόκιο στην ΕΚΤ άρα ουσιαστικά τις απομένει ένα 6% απόδοση από τα ελληνικά ομόλογα διαθέτοντας παράλληλα ρευστότητα.
Τον μηχανισμό των εγγυήσεων τον χρησιμοποίησαν όλες οι τράπεζες περιλαμβανομένων και των ελληνικών. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες όταν διαπίστωσαν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα λαμβάνουν αρνητική τροπή αποφάσισαν να ξεφορτωθούν άμεσα ελληνικά ομόλογα.
Ο μόνος τρόπος όπου θα μπορούσαν να μετριάσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους ήταν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις.
Έτσι βρέθηκε ουσιαστικά η ΕΚΤ να «κατέχει» ελληνικά ομόλογα περί τα 150 δις ευρώ.

bankingnews

No comments: