Oι τιμές-στόχοι και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποτελούν έναν πρώτης τάξεως οδηγό για το πώς διαμορφώνεται η τάση στο χρηματιστήριο.
Ταυτόχρονα, μπορούν να καταστούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επενδυτών, ειδικά αν λαμβάνονται υπόψη πολλές εκτιμήσεις από διαφορετικές πηγές, αφού δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι τιμές-στόχοι που τέθηκαν δεν σημειώθηκαν ποτέ.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, η εξέλιξη τόσο των τιμών-στόχων όσο και των κερδών ανά μετοχή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος στη Σοφοκλέους και ειδικά στα επονομαζόμενα «βαριά χαρτιά» θα αποτελέσει δύσκολο εγχείρημα, αλλά ίσως όχι ακατόρθωτο.
Παρότι έχει παρέλθει μικρό χρονικό διάστημα από την περίοδο ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων για την προηγούμενη οικονομική χρήση και η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2010, οι αναλυτές έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές περικοπές τόσο στα κέρδη όσο και στις τιμές-στόχους, δημιουργώντας σημαντικά αναχώματα στους αισιόδοξους.
Η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική, αφού κάθε νέα έκθεση που βγαίνει στην επιφάνεια κατεβάζει τον πήχη ακόμα χαμηλότερα για τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη στους ελληνικούς τίτλους έχουν μειωθεί σημαντικά από την αρχή του έτους καθώς το δίπτυχο της ισχυρής πτώσης στην πραγματική οικονομία το τρέχον έτος (ίσως και το 2011) και του κινδύνου ρευστότητας της χώρας ώθησε προς αυτήν την εξέλιξη.
Ο δείκτης των blue chips στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όχι μόνο αποτιμάται λίγο υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά επιπλέον εμφανίζει και σαφή μειονεκτήματα τόσο σε όρους αύξησης των καθαρών κερδών ανά μετοχή όσο και σε μερισματικές αποδόσεις για φέτος.
Για το 2010 ο πολλαπλασιαστής κερδών για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σταθμισμένος με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών κινείται στις 14,02 φορές (λίγο χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους), έναντι 13,65 φορών για τον δείκτη DJ Euro Stoxx. Αναφορικά με το 2011, η εικόνα διαφοροποιείται, με τον πολλαπλασιαστή κερδών του δείκτη FTSE/ASE-20 να διαμορφώνεται στις 9,46 φορές, με discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος κινείται στις 11,03 φορές.
Η μέση εκτίμηση των αναλυτών για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (σταθμισμένη με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών επίσης) για φέτος την παρούσα χρονική στιγμή διαμορφώνεται στο 1%, ενώ για το επόμενο έτος στο 16%. Για τον δείκτη των ευρωπαϊκών μετοχών του Euro Stoxx για τα έτη 2010 και 2011 το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται στο 37% και στο 24%.
--- Οι τράπεζες
Η μείωση στις τιμές-στόχους των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρατηρείται τελευταία, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναθεωρήσεις που σημειώνονται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, σε συνδυασμό με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχει οδηγήσει τις μέσες τιμές-στόχους για τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων αρκετά χαμηλότερα.
Παρότι συνολικά από τους 20 τίτλους του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 18 έχουν θετικό upside potential και μόλις 2 αρνητικό, εντούτοις η εικόνα δεν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις αν παράλληλα ελεγχθεί και η διαχρονική εξέλιξη των τιμών-στόχων και των κερδών ανά μετοχή.
* Ίσως η πιο ενδεικτική μετοχή για την ορθή απεικόνιση της κατάστασης είναι αυτή της Εθνικής Τράπεζας. Η μέση τιμή-στόχος για την Εθνική έχει μειωθεί σε ποσοστό 4% από τα τέλη Μαρτίου και κατά 28% από τις αρχές του έτους, ενώ οι αναλυτές έχουν περικόψει και τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2010 και 2011 σε ποσοστά 27,4% και 22,6% αντίστοιχα.
* Για τη μετοχή της Alpha Bank η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί στα 8,42 ευρώ από 12,66 ευρώ που ήταν στις αρχές του Iανουαρίου, έναντι 6,60 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό. Το περιθώριο ανόδου της μετοχής από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 28%, όμως πρέπει να επισημανθεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας έχουν παρουσιάσει πτώση σε ποσοστά 44,2% και 39% για το τρέχον έτος και το 2011 αντίστοιχα.
* Αναφορικά με τη μετοχή της ΑΤΕbank, η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στο 1,28 και το περιθώριο μεταβολής από τα τρέχοντα επίπεδα υπολογίζεται στο -10%, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους τα κέρδη ανά μετοχή περικόπτονται κατά 86% φέτος και σε ποσοστό 61% περίπου για το 2011.
* Η Τραπεζα Κυπρου εμφανίζει περιθώριο ανόδου της τάξης του 18%, ενώ η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο της έχει μειωθεί περίπου 16% από τις αρχές του έτους και η εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 και του 2011 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστά 15% και 14% αντίστοιχα.
* Η μετοχή της EFG Eurobank Ergasias εμφανίζει 25% περιθώριο ανόδου, ωστόσο η τιμή-στόχος μόνο στο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί 31% και τα κέρδη ανά μετοχή υπολογίζονται μειωμένα κατά 43% φέτος και σε ποσοστό 35% για το 2011.
* Όσον αφορά στη Marfin Popular Bank, η μέση τιμή-στόχος του τίτλου της παρουσιάζει πτώση κατά 18% από τις αρχές του έτους και τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας για τα έτη 2010 και 2011 σε ποσοστά περίπου 14% και 26% αντίστοιχα.
* Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο έχει σημειώσει πτώση 7% από τα τέλη Μαρτίου και 36% από τις αρχές του έτους, ενώ για τα κέρδη ανά μετοχή η εικόνα είναι χειρότερη αφού η πτώση αγγίζει σχεδόν το 50% το τρέχον έτος και το 35% το 2011.
* Τέλος, οι εκτιμήσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν περικοπεί σημαντικά, αφού μπορεί η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο του να διατηρείται, όμως οι εκτιμήσεις για τα κέρδη έχουν μειωθεί κατά 49% το 2010 και σε ποσοστό 52% το 2011.
--- Οι λοιπές δυνάμεις
Ωστόσο, οι 12 εταιρείες πλην των τραπεζών δεν εμφανίζουν αρκετά καλύτερη εικόνα, με εξαίρεση ίσως την Coca Cola 3E και την εταιρεία Μυτιληναίος.
* Για τη μετοχή της Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 6,57 ευρώ έναντι 5,10 ευρώ στο ταμπλό και το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 29%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά 6% και τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή για την εταιρεία από την αρχή του 2010 κινούνται ιδιαίτερα ανοδικά τόσο για φέτος όσο και για το 2011.
* Όσον αφορά στην Coca Cola 3E, το περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό, αν και η μέση τιμή-στόχος έχει παρουσιάσει άνοδο 3% από τα τέλη Μαρτίου και 14% από αρχές έτους, ενώ και τα κέρδη ανά μετοχή της εισηγμένης για τα έτη 2010 και 2011 κινούνται ανοδικά σε σχέση τόσο με το τέλος του πρώτου τριμήνου όσο και με τις αρχές του έτους.
* Αντίθετα, για τις μετοχές της Τιτάν, του ΟΤΕ, της Ελλάκτωρ, της ΔΕΗ, της Motor Oil και της Intralot οι μέσες τιμές-στόχοι είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αρχές του έτους. Ειδικά για τον ΟΤΕ, η μέση τιμή-στόχος παρουσιάζει πτώση 18%.
Για την εταιρεία Τιτάν, από τα τέλη Μαρτίου η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί κατά 6% στα 20,7 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 5% μόλις, ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν σημειώσει σημαντική πτώση κατά 6,4% από τα τέλη Μαρτίου για το 2010 και σε ποσοστό 2,1% για το 2011.
Αναφορικά με τη μετοχή του ΟΤΕ, οι αναλυτές περικόπτουν συνεχώς την τιμή-στόχο και τα κέρδη ανά μετοχή, αφού από τις αρχές του 2010 η μέση τιμή-στόχος έχει περιοριστεί κατά 18%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή για τα έτη 2010 και 2011 παρουσιάζουν κάμψη σε ποσοστά 16% και 15% αντίστοιχα. Για τον τίτλο της Ελλάκτωρ η τιμή στο ταμπλό απέχει σχεδόν 100% από την τιμή-στόχο, αφού η απόδοσή της από τις αρχές του έτους υπολογίζεται στο -24%, ενώ οι προβλέψεις για τα κέρδη των ετών 2010 και 2011 μειώνονται συνεχώς.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/579732/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment