19.6.08

Ν. Καραμούζης: "Η αγορά έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα"

Με ένα θετικό νέο το κλίμα στο Χ.Α. μπορεί εύκολα να αλλάξει, δεδομένου ότι οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ και η αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα αρνητικά σενάρια, εκτιμά ο κ. Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Επίσης, θεωρεί ότι πολλές μετοχές έχουν πέσει «θύμα» σορταρίσματος, αλλά θέτει ως κρίσιμο παράγοντα για το μέλλον των κεφαλαιαγορών τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Καραμούζης, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, πολλές μετοχές στο Χ.Α. έχουν απαξιωθεί άδικα, καθώς -όπως επεσήμανε- σε πολλά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπάρχει μεγάλος δανεισμός τίτλων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «επειδή είναι όλα μαύρα με ένα θετικό νέο η αγορά μπορεί να γυρίσει».
Επεσήμανε πάντως πως κρίσιμο μέγεθος αποτελεί η αμερικανική οικονομία. «Αν ισορροπήσει τότε μπορεί και οι κεφαλαιαγορές να δοκιμάσουν υψηλότερες τιμές» δήλωσε. Επίσης, ο κ. Καραμούζης μίλησε για τον «θάνατο του θεσμικού διαχειριστή και την απομάκρυνση των ιδιωτών από το Χ.Α.» παράγοντες που ανεβάζουν σημαντικά το ρόλο των ξένων στο χρηματιστήριο.
Εκτίμησε παράλληλα ότι η επιδίωξη της ΕΧΑΕ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων απομακρύνεται και αυτό γιατί -όπως εξήγησε- μεταξύ άλλων τα εναλλακτικά χρηματιστήρια και οι συναλλαγές παικτών εξωχρηματιστηριακά έχουν μειώσει σημαντικά τους τζίρους, γεγονός που αποτυπώνεται στην ημερήσια αξία συναλλαγών του Χρηματιστηρίου, αν και αυτό -όπως επεσήμανε- αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.
Ο κ. Καραμούζης ανέφερε παράλληλα ότι η τεχνολογία αλλάζει με το programme trading, τονίζοντας ότι όλες οι εντολές γίνονται ηλεκτρονικά μέσω αλγορίθμων γεγονός που έχει σχεδόν μηδενίσει τις προμήθειες. Κατά συνέπεια, διευκρίνισε, για να επιβιώσει ένα μέλος της αγοράς μοιραία πρέπει να κάνει μεγάλους τζίρους.
Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ότι δεν είχαν πρόβλημα έκθεσης στα subprime και παρουσιάζουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά παραδέχθηκε ότι επηρεάζονται ήδη από άλλους παράγοντες όπως το ακριβό κόστος χρήματος, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και οι πληθωριστικές πιέσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, εκτιμά ότι γίνονται ορατές οι διαφορές μεταξύ των τραπεζών που έχουν παρουσία στο εξωτερικό και σε άλλες που έχουν μόνο εγχώρια δραστηριότητα.
Αποδέχθηκε τέλος ότι για αρκετό καιρό ακόμη οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πληρώνουν με premium τις καταθέσεις για να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τους, ενώ για το ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτίμησε ότι οι συνθήκες οδηγούν προς τα εκεί. Σημείωσε πάντως πως δεν βλέπει προς το παρόν εξαγορές με μετρητά.
«Το ζητούμενο σε ένα deal μεταξύ των τραπεζών είναι να αποδείξουν οι εμπλεκόμενοι ότι από τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει μείωση του κόστους και συνέργιες στο εξωτερικό γιατί η αγορά αξιολογεί με μεγάλη προσοχή τα deals» δήλωσε χαρακτηριστικά.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=525215

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...
ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΥΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...
ΣΥΝΕΠΩΣ, ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΘΕΙ
ΑΠΛΑ ΔΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

No comments: