12.2.08

Ύφεση και Επιτόκιο

Tο προηγούμενο post αναφέρθηκε πέρι ύφεσης και ιδανικού δείκτη για είσοδο/έξοδο από αυτή.
Διατυπώθηκε όμως και μια διαφοροποίηση των τελευταίων δύο υφέσεων σχετικά με τις προηγούμενες: ο δείκτης μας έμοιαζε να μην μας οδηγεί σε τόσο ακριβή σημεία εισόδου-εξόδου, όπως ακριβώς γινόταν τις προηγούμενες φορές.
Αυτό που διατύπωσα "ότι κλέβουν".

Παρένθεση
Είδα πολλά διαγράμματα συμπεριφοράς δεικτών σε σχέση με υφέσεις. Όπως γράφηκε την προηγούμενη φορά, το καλύτερο ήταν η ανεργία.
Όμως, πολύ καλή συμπεριφορά δείχνουν κι άλλα.
Σήμερα, βλέπουμε τη συμπεριφορά του επιτόκιου αναφοράς της FED.
Kλείνει η παρένθεση.

9/1982-2/2008

Αρχικά θα πρέπει να σχολιαστεί ότι η "φανταστική" δουλειά που γινόταν μέχρι και πριν από 30 χρόνια, όσον αφορά την αυτόματη αλλαγή της κατάστασης της οικονομίας - όπως φαινόταν από τo διάβασμα του δείκτη της ανεργίας (βλέπε διάγραμμα προηγούμενου άρθρου) ή τη χρήση του επιτοκίου - φαίνεται ότι μας τελειώσε στις δύο τελευταίες υφέσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η FED αντιλήφθηκε - γρήγορα το 1990-91, πιο αργά το 2001 - την ανάγκη για μείωση επιτοκίων. Και το έκανε γρηγορότερα από την επίσημη αρχή της ύφεσης.
Το ίδιο ερώτημα σήμερα: Πόσο γρήγορα ενέργησε; Θα φανεί.

Επίσης, στο διάγραμμα αυτό βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα ομοιότητα, σχετικά με τα επιτόκια και την ύφεση: όταν η FED κράτησε σταθερά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα (αρκετά το '90-'91, λιγότερο το 2001) - εν μέσω της καθοδικής τους πορείας - τότε ακριβώς οριοθετήθηκε από το NBER η έναρξη της ύφεσης.

Φαντάσου, η κατηγορία προς τη FED ότι καθυστέρησε να ξεκολλήσει προς τα κάτω τα επιτόκια της (Αυγ.-Σεπ. 2007) να συνέπεσε με αρχή της ύφεσης τότε - που τα κρατούσε σταθερά... Δε θα ήταν απίθανο με τη συμπεριφορά των αγορών... Αλλά τα στοιχεία "βουτάνε" κυρίως Δεκέμβριο 2007-Ιανουάριο 2008.

Υπενθυμίζω ότι η επίσημη οριοθέτηση της αρχής περιόδου ύφεσης γίνεται κατά μέσο όρο 8.5 μήνες από τότε που λαμβάνει χώρα (σύμφωνα με τα όσα συνέβησαν τις δύο τελευταίες φορές). Δηλαδή, εάν υποθέσουμε ότι συνέβει Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2008, θα μας το πουν περίπου Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2008, ακριβώς πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
(Λες αυτή τη φορά να μη το πουν καθόλου, λόγω εκλογών;)

Ως προς το σκέλος του σημείου εξόδου, το επιτόκιο δεν μας διαφωτίζει:
- στην ύφεση '90-'91 (κρίσης ρευστότητας) κατέβηκε αρκετά και μετά το επίσημο τέλος της
- στην ύφεση 2001 (υπερεπένδυσης) κατέβηκε και αργότερα από το επίσημο τέλος, αλλά όχι με τέτοιο γρήγορο ρυθμό
Αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμα για το σημείο εξόδου.

Συμπερασματικά, η FED ανησυχεί για την ύφεση πριν αυτή έρθει ενώ δεν ησυχάζει εάν δεν μειώσει κι άλλο το επιτόκιο της, ώστε να σιγουρεύεται ότι πράγματι τελείωσε.

No comments: