28.2.08

Ζημιές 3,6 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Fannei Mae

Σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά στέγης αναμένει η Fannei Mae, ενώ τα αποτελέσματα του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατά το τελευταίο τρίμηνο κινήθηκαν στο κόκκινο. Αναφερόμαστε σε ζημιές 3,6 δισ. δολαρίων, οι οποίες αιφνιδίασαν τους επενδυτές ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες στη χρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων. Τα κεφάλαια της Fannie Mae αντιστοιχούν σε ένα από τα πέντε δάνεια αγοράς κατοικίας που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ. Η Fannie Mae δραστηριοποιείται στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων υπό την αιγίδα του ομοσπονδιακού κράτους, παρέχοντας κεφάλαια σε τράπεζες και λοιπούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με απώτερο στόχο την προσφορά ευνοϊκών δανείων στους αγοραστές κατοικίας. «Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο στην αγορά ακινήτων και των στεγαστικών δανείων που έχει υπάρξει τα τελευταία 25 έτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fannei Mae, Nτάνιελ Μαντ. Η τιμή της μετοχής της Fannie Mae σημείωνε χθες άνοδο, καθώς καταργήθηκε το πλαφόν των 724 δισ. δολαρίων στις επενδύσεις στέγης που είχε επιβληθεί από τις αρχές ως ποινή για την υπερεκτίμηση κερδών κατά 6,3 δισ. δολαρίων.
Η διοίκηση της ίδιας της Fannie προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για τις απώλειες που θα υπάρξουν από τις αγορές πίστωσης, ενώ η περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων της, αξίας 2,3 τρισ. δολαρίων.
Το τελευταίο δωδεκάμηνο, η κεφαλαιοποίηση της Fannie Mae έχει υποχωρήσει κατά το ήμισυ. Οι Goldman Sachs και Merrill Lynch μείωσαν την περασμένη εβδομάδα τη βαθμολογία της μετοχής στην κατηγορία «sell». Τα πρόσφατα σημάδια κόπωσης της αμερικανικής οικονομίας ενισχύουν σενάρια για μια ύφεση, η οποία πηγάζει από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας. Προ λίγων ημερών ανακοινώθηκε αύξηση των τραπεζικών κατασχέσεων κατοικιών κατά 90% στη διάρκεια του περασμένου μήνα. Οι συνολικές κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 57%, σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac. που καταγράφει την κατάσταση περισσότερων από ένα εκατομμύριο κατοικιών στις ΗΠΑ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/02/2008_260889

No comments: