14.2.08

Προσφορές 5,7 δισ. ευρώ για το 15ετές ομόλογο του Δημοσίου

Με προσφορές που διαμορφώθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ έκλεισε χθες το βιβλίο των προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του Δημοσίου μέσω της οποίας η Ελλάδα δανείστηκε τελικά, με αυξημένο κόστος, μόνο 3,5 δισ. ευρώ, ενώ αρχικά εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να δανειστεί έως και 5 δισ. ευρώ.
Η έκδοση τιμολογήθηκε στις 41 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο γαλλικό ομόλογο αναφοράς, αντί των 36 - 40 μονάδες βάσης που ήταν η αρχική οδηγία. Χαρακτηριστικό των επιπτώσεων στο κόστος δανεισμού είναι ότι το συγκεκριμένο ομόλογο διαπραγματευόταν πριν από ένα μήνα στις 34 - 35 μονάδες βάσης υψηλότερα του αντίστοιχου γαλλικού. Η τιμή ανήλθε στις 98,761 μονάδες και η απόδοση στο 4,812%.
Όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, επρόκειτο για την πιο δύσκολη έκδοση που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα, στην οποία κατέστησαν εμφανείς οι επιπτώσεις από την αναταραχή των πιστωτικών αγορών στο κόστος με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα. Οι επενδυτές, δεδομένης της αναταραχής που επικρατεί, δείχνουν να προτιμούν κρατικούς τίτλους των χωρών στον «σκληρό πυρήνα» της ευρωζώνης έναντι των περιφερειακών αγορών, όπως η Ελλάδα.
Ενδεικτική της τάσης αυτής είναι η σημαντική διεύρυνση που παρουσίασε τον Ιανουάριο η μέση διαφορά αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς (spread), που ανήλθε στις 0,35 ποσοστιαίες μονάδες από 0,29 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που υποδήλωνε τάσεις αύξησης του κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην ελληνική αγορά ομολόγων επικράτησαν τον Ιανουάριο οι πωλητές, καθώς το 54% των 7.898 εντολών που εκτελέστηκαν στην ΗΔΑΤ ήταν εντολές πώλησης. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά με ταυτόχρονη μείωση των αποδόσεων, ακολουθώντας την τάση που επικράτησε στις ομολογιακές αγορές της ευρωζώνης. Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 43,7 δισ. ευρώ, αντί των 21,63 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&tag=3441&pubid=951095

No comments: