9.2.08

Μεταβολή του τρόπου αξιολόγησης

Tων Gillian Tett, Jennifer Ηughes και Aline Van Duyn

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors ανακοίνωσε χθες σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις εντεινόμενες πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και να κατευνάσει την οργή της επενδυτικής κοινότητας για την αποτυχία των οίκων αξιολόγησης να προβλέψουν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων από την κρίση στον κλάδο subprime των ΗΠΑ.
Η S&P δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει την επικινδυνότητα των διάφορων χρεογράφων, να βελτιώσει την παιδεία του κοινού -μέσω της δημιουργίας «εγχειριδίου χρήσης για τις αξιολογήσεις- και να περιορίσει τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων με το να μετακινεί συχνά τους αναλυτές, ώστε να μην συνάπτουν επικίνδυνα στενές σχέσεις με τις εταιρείες που καλύπτουν. Επίσης ανακοίνωσε ότι στο εξής θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολόγηση των χρεογράφων, όπως την εμπορευσιμότητα και το επίπεδο των διακυμάνσεων (volatility).
H κίνηση της S&P έρχεται καθώς οι άλλοι δυο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, η Moodys και η Fitch προσανατολίζονται και αυτοί σε αλλαγές των διαδικασιών τους στον απόηχο των πιστωτικών αναταράξεων που υποχρέωσαν την «τριάδα» να υποβαθμίσει την αξιολόγηση χιλιάδων χρεογράφων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εν λόγω υποβαθμίσεις προκάλεσαν σοκ στους επενδυτές, καθώς πολλές εξ αυτών αφορούν χρεόγραφα που μέχρι πρότινος βαθμολογούνταν με τριπλό Α, την υψηλότερη αξιολόγηση που υποδηλώνει αυξημένο επίπεδο ασφάλειας. Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί πολιτική πίεση προς τις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη για στενότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι υπόκεινται σε ένα χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Οι οίκοι αξιολόγησης είναι σαν τους φύλακες των πυλών των χρηματαγορών, οπότε είναι πολύ σημαντικό να επανεξετάσουμε σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας τους και να δούμε εάν υπάρχει ενδεδειγμένη απάντηση από πλευράς ρυθμιστικών αρχών-που υποπτεύομαι ότι υπάρχει», δήλωσε προς τους Financial Times η Μέρι Σαπίρο, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής για τον Χρηματοοικονομικό Τομέα (Financial Industry Regulatory Authority) στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια στιγμή, η IOSCO, η ομοσπονδία-«ομπρέλα» των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς ανά τον κόσμο, εξετάζει το αν απαιτούνται περαιτέρω κανόνες. Πρόσφατα δημοσίευσε προκαταρκτική μελέτη καλώντας τους οίκους αξιολόγησης να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους. Ωστόσο, απέφυγε να απαιτήσει επίσημους ελέγχους εν μέσω ενδείξεων ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών για το θέμα. «Ορισμένοι ακόμα διστάζουν να επιβάλλουν δεσμευτικούς κανόνες», λέει ο Μισέλ Πραντά, ένας εκ των προέδρων της αρμόδιας επιτροπής της IOSCO. Ωστόσο, ο Επίτροπος Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, Τσάρλι Μακρίβι, προειδοποίησε προχθές ότι θα ασκήσει πιέσεις για επιβολή κανόνων στον κλάδο εντός των επόμενων μηνών εάν οι οίκοι αξιολόγησης δεν προχωρήσουν σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση των συστημάτων τους. «Πρέπει να γίνουν κι άλλα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της S&P, Ντέβεν Σάρμα, αρνήθηκε να σχολιάσει το εάν ο κλάδος θα αποφύγει την σύσφιξη του εποπτικού κλοιού. Υπογράμμισε όμως ότι «οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον τονώνοντας την εμπιστοσύνη προς τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και συμβάλλοντας στην αποτελεσματική λειτουργία των διεθνών αγορών πιστώσεων».
Σημειώνεται τέλος ότι η Moodys ανακοίνωσε ότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης των δομημένων τίτλων, αντικαθιστώντας την βαθμίδα με τα γράμματα που χρησιμοποιεί -η οποία κυμαίνεται από το «Αaa» έως το «C»- με μια αριθμητική κλίμακα. Η δε Fitch έχει ξεκινήσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και συγκεντρώνει σχόλια επενδυτών όσον αφορά τις ενδεδειγμένες μεταρρυθμίσεις.

Περισσότερη διαφάνεια
Η S&P δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει την επικινδυνότητα των διάφορων χρεογράφων και να περιορίσει τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων με το να μετακινεί συχνά τους αναλυτές, ώστε να μην συνάπτουν επικίνδυνα στενές σχέσεις με τις εταιρείες που καλύπτουν. Επίσης ανακοίνωσε ότι στο εξής θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την τιμολόγηση των χρεογράφων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=7879&subid=2&tag=6686&pubid=901100

No comments: