19.2.08

Το ιππικό ξανακτυπά

Εχθές κλειστή η Wall λόγω της "ημέρας του Προέδρου".
Οπότε η Ευρώπη έμεινε μόνη να παίζει...
Κι όλα πράσινα!

Ο λόγος έχει να κάνει με τα εθνικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs), αυτή τη φορά του Κατάρ.
Ο πρωθυπουργός του μικρού κρατιδίου, που είναι γνωστό από τα πετρέλαια, τη νευραλγική θέση και τις προπονήσεις των αθλητών του Τζέκου(!), δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει μετοχές της Credit Suisse αλλά και αμερικανικών εταιρειών αξίας $15δις στον επόμενο χρόνο.
Βλέπετε τι μπορούν να κάνουν οι σωτήρες (=οι έχοντες μετρητά!)...
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=alNRIQ3ji0Pg&refer=home

Από την άλλη, είχαμε το αδιανόητο για το πλέον (μάλλον μέχρι πρότινος) καπιταλιστικό κράτος παγκοσμίως: κρατικοποίηση ιδιωτικής εταιρείας (λες και είδαμε τον Τσάβες!!!) και μάλιστα τράπεζας... και όχι μικρής... στην Αγγλία...
Μιλάμε βέβαια για την Northern Rock, την τράπεζα όπου εξελίχθηκαν σκηνές ντροπής, πρωτόγνωρες για την γηραιά ήπειρο. Τέτοιες εικόνες είναι γνωστές μόνο σε κράτη της Ν.Αμερικής ακόμα και του μεγέθους της Αργεντινής.
(ότι ίσως μας περίμενε κι εμάς εάν δεν υπήρχε η ασπιδα του ευρώ...)

Και επ' ευκαιρία αυτής της ιστορίας της Northern Rock, ας δούμε επιγραμματικά μερικές επιπτώσεις της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα:
1. έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς του καταναλωτικού κοινού στο σύστημα, μαζί με τον παράγοντα "ψυχολογία" που έστειλε τους καταθέτες να τραβήξουν όλες τις αποταμιεύσεις τους
2. απαιτείται νέα θωράκιση του θεσμικού πλαισίου (ίσως και μιά νέα Βασίλεια, ενώ δεν έχει χωνευθεί η τωρινή) αλλά και αλλαγή μερικών δεδομένων όπως η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας που λαμβάνουν εταιρείες-ομόλογα-κλπ.
"Οι εταιρείες που χάνουν την αξιολόγησή τους - π.χ. από ΑΑΑ σε ΒΑΑ - δεν άξιζαν εκ των προτέρων να έχουν ΑΑΑ." - Nuriel Roubini - αφορά τα monolines
3. H πολυπλοκότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος δεν είναι δυνατόν να μην μεταφέρει τη κρίση πολύ γρήγορα από τη μία χώρα στην άλλη. Η "επαγρύπνηση" πρέπει να είναι το Νο.1 για όλους τους οικονομικούς ιθύνοντες παγκοσμίως.

1 comment:

geokalp said...

Η κρατικοποίηση της Νοrthern Rock συνέπεσε με την παραίτηση του Κάστρο...