7.2.08

Χρόνια πολλά και καλά!

Υπό έλεγχο παραμένουν μέχρι στιγμής οι απώλειες από την πιστωτική κρίση
Βloomberg

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την κρίση των δανείων subprime, μπαίνουμε στον πειρασμό να αποφανθούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει αποκατασταθεί.
H Standard - Pacific που η μετοχή της σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών στον σχετικό δείκτη της Standard & Poor’s στο διάστημα της πιστωτικής κρίσης, υπερδιπλασίασε έκτοτε την αξία της, την παραμονή του εορτασμού της μνήμης του Μαρτίνου Λουθήρου Κινγκ. Η εταιρεία κατόρθωσε να σημειώσει κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2007 πριν προβεί σε απομειώσεις και στην καταβολή φόρων.
H Thornburg Mortgage, μία από τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις στην παροχή δανείων με προσαρμοζόμενο επιτόκιο στους κατασκευαστές κατοικιών, με σχετικώς καλή πιστωτική ισχύ, σημείωσε καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2007 ύψους 64,8 εκατ. δολαρίων. Προηγουμένως, το τρίτο τρίμηνο του 2007, η ίδια επιχείρηση είχε παρουσιάσει ζημίες 1,1 δισ. δολαρίων. Η πιστωτική κρίση την είχε εξαναγκάσει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να σταματήσει τις δανειοδοτήσεις για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήματά της.
H Whirpool, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια οικιακών ειδών στον κόσμο, ακολουθεί και αυτή ανοδική πορεία. Τα λειτουργικά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους σημείωσαν άνοδο κατά 41%. Και οι πωλήσεις της μειώθηκαν μόνον κατά 1%, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007 είχαν παρουσιάσει πτώση της τάξεως του 8%. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Γουόλ Στριτ και οι τρεις επιχειρήσεις που προαναφέραμε είδαν την τιμή της μετοχής τους να ανεβαίνει με επικεφαλής την Whirpool, της οποίας η μετοχή παρουσίασε άνοδο κατά 10%. Η ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων συνέπεσε με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων, εκ μέρους της Bank of America.
O Ντανιέλ Οπενχάιμερ, οικονομικός αναλυτής στη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι η κατάσταση στη στεγαστική αγορά θα βελτιωθεί περαιτέρω. Αιτιολογεί δε την αισιοδοξία του επικαλούμενος το ότι η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει τον αριθμό των κατοικιών που προσφέρονται προς πώληση, έπειτα από κάθε χρεοκοπία.
Πάντως, δεν μπορούμε να βασισθούμε απλώς σε εξαιρέσεις για να αποφανθούμε μετά βεβαιότητος ότι όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση των subprime πλησιάζει προς το τέλος.

No comments: