27.2.08

Έλλειμμα... πληροφόρησης για τους επενδυτές

του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η πρώτη στήριξη που φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δόθηκε από τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος προανήγγειλε την αντικατάσταση του φόρου 1,5‰ που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών από φόρο επί της υπεραξίας.
Ωστόσο, το πρόβλημα της αγοράς συνίσταται, κατά την εκτίμησή μας, στο ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην αγορά.
Και γι’ αυτό, κινδυνεύοντας να γίνουμε κουραστικοί και γραφικοί, θα επιμείνουμε στα καίρια ζητήματα της διαφάνειας, της ουσιαστικής και ισόνομης για την επενδυτική κοινότητα ενημέρωσης και όσων αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Για να αποτυπώσουμε το μέγεθος του ελλείμματος σε θέματα διαφάνειας ενημέρωσης μεταφέρουμε τις αιτιάσεις των ίδιων των ανθρώπων της αγοράς.
Και γι’ αυτόν τον λόγο γινόμαστε συγκεκριμένοι.
Ζητούσαμε χθες από ανθρώπους της Εθνικής – P&K Χρηματιστηριακής να μας πουν εάν συνέβαινε κάτι με τη μετοχή της τράπεζας, εάν υπήρχε πρόβλημα με τις απευθείας συναλλαγές, εάν κάτι λειτουργούσε… στραβά.Τουλάχιστον οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνήσαμε δεν είχαν συνολική εικόνα του τι συνέβαινε με τις απευθείας συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής.
Ζητήσαμε τα… φώτα των υπευθύνων του χρηματιστηρίου, του αποθετηρίου, του ΟΑΣΗΣ, για να εισπράξουμε την ίδια απάντηση.
Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου εκεί η κατάσταση ”έδειχνε” ακόμη πιο συγκεχυμένη.
Είναι προφανές πως κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η αγορά μας δεν μπορεί να λειτουργεί… εν κρυπτώ και σε συνθήκες… ημιδιαφάνειας.
Στη μετοχή της Εθνικής, για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί στις 14:10 συναλλαγές περίπου 240.000 τεμαχίων. Από όσους ρωτήσαμε για να ενημερωθούμε σχετικά με τον ακριβή αριθμό των απευθείας συναλλαγών και κυρίως των τιμών στις οποίες έχουν δοθεί τα ”πακέτα”, λάβαμε τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις, απαντήσεις.Το περίεργο είναι πως ακόμη και μέσω του περίφημου Markit Boat, μπορεί ένας σχετικά εξειδικευμένος ”παίκτης” να έχει καλύτερη εικόνα.
http://www.euro2day.gr/articles/152359/

No comments: