28.2.08

Κώδικα δεοντολογίας για τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, την Τετάρτη, την υιοθέτηση από την ΕΕ ενός κώδικα δεοντολογίας για τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign funds) τρίτων χωρών, τα οποία προέρχονται, κυρίως, από τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες.
Στόχος είναι ο έλεγχο» της διαφάνειας των κεφαλαίων αυτών, καθώς και των συμφερόντων που εξυπηρετούν.
Η πρόταση της Επιτροπής αρχικά θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) στις 4 Μαρτίου και στη συνέχεια θα συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις 13-14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει στους «27» να καταλήξουν σε μια «κοινή θέση», βάσει της οποίας θα επισημαίνουν την αναγκαιότητα να υιοθετηθεί, διεθνώς, ένας κώδικας δεοντολογίας για τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την «υποχρέωση λογοδοσίας» των κεφαλαίων αυτών.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει βασικές αρχές και δράσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η σταθερότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η διαχείριση κινδύνου των εξωκοινοτικών κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν νομοθεσία ικανή να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα από ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις.
Παράλληλα, όπως επισήμανε, κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπς για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Τσαρλς ΜακΚρίβι, «σε αυτό το στάδιο, καλό θα ήταν να αποφευχθούν αντικρουόμενες εθνικές νομοθεσίες».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα διαφανών κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως αυτά της Νορβηγίας, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η έλλειψη διαφάνειας ορισμένων κρατικών κεφαλαίων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τις χώρες όπου επενδύονται. Ειδικότερα, οι βασικές αρχές που προτείνει η Επιτροπή για τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (ΚΕΤ) είναι οι εξής:
- Δέσμευση για ανοικτό επενδυτικό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στις υπόλοιπες χώρες, περιλαμβανομένων των τρίτων χωρών που διαχειρίζονται ΚΕΤ.
- Στήριξη στις πολυμερείς εργασίες που διεξάγονται σε διεθνείς οργανισμούς όπως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον ΟΟΣΑ.
- Χρήση των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών, τήρηση των υποχρεώσεων δυνάμει της συνθήκης ΕΚ και των διεθνών δεσμεύσεων, αναλογικότητα και διαφάνεια.
Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι τα διαθέσιμα, ανά τον κόσμο, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια ανέρχονται σε 2,5 τρισ. δολάρια και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 12 τρισ. δολάρια έως το 2015.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: