1.2.08

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στα πρόθυρα ύφεσης

OTAN TO ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΖΟΡΙΖΟΥΝ...

The Economist

Oυδείς μπορεί να κατηγορήσει τους Αμερικανούς ιθύνοντες ότι παραμένουν απαθείς τη στιγμή κατά την οποία η αμερικανική οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση. Το Κογκρέσο βρίσκεται πολύ κοντά στην ψήφιση ενός πακέτου βοηθείας για την οικονομία, το οποίο αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη ψήφισε την περασμένη εβδομάδα πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 146 δισ. δολαρίων. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών. Την περασμένη Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της κατά 0,50% στο 3%. Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από μία εβδομάδα, αφότου είχε μειώσει το επιτόκιό της κατά 0,75%, σε μία συνεδρίαση η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη. Επισήμως τα μεσοπρόθεσμα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 2,25% από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ξέσπασε η κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime. Mε τον ρυθμό του πληθωρισμού να κυμαίνεται στο 2% τα πραγματικά επιτόκια είναι θετικά. Μέσα σε μερικές ημέρες η νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει μετατραπεί από ουδέτερη σε χαλαρή. Εχουν ήδη παρέλθει οι καιροί αύξησης των επιτοκίων. Αντ’ αυτής της πολιτικής ακολουθούμε πλέον τη συνταγή Μπερνάνκι. Οι τραπεζίτες έχουν μία διττή εξήγηση γι’ αυτή τη μεταστροφή.
Πρώτον ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία έχει εξασθενίσει ανησυχητικά, με αποτέλεσμα οι χαλαρότεροι νομισματικοί όροι είναι οι ενδεδειγμένοι παρ’ όλον ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι κάπως υψηλός.
Δεύτερον, οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι η αναστάτωση που επήλθε στη χρηματοπιστωτική αγορά, ιδιαιτέρως το «σφίξιμο» των πιστωτικών όρων αυξάνει την πιθανότητα της ανίερης περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας. Ενεργώντας ταχέως και με σαφήνεια οι κεντρικοί τραπεζίτες επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Δεν υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες ότι η οικονομία έχει σημειώσει οξεία επιβράδυνση.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία τα οποία κυκλοφόρησαν την ίδια σχεδόν ημέρα με την μείωση των επιτοκίων, η αμερικανική παραγωγή σημείωσε άνοδο σε ετήσια βάση, με ρυθμό μόλις του 0,6%. κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007. Το ποσοστό αυτό ενισχύει τις εικασίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007, παρέμεινε στάσιμη. Πολλοί πιστεύουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αρχίζει η ύφεση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/02/2008_257636

No comments: