1.2.08

Αφερεγγυότητα

Εισάγω στην εγχώρια οικονομική blogοσφαιρα ένα νέο όρο που ίσως αυτός να αντικατοπτρίζει τέλεια την κατάσταση που εξελίσσεται στην αμερικανική οικονομία.

Insolvency = Αφερεγυότητα

Ο όρος αυτός είναι η μετεξέλιξη του όρου "πιστωτική κρίση"/"κρίση ρευστότητας".
Και, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι συνώνυμος της ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ, δείτε το ειδικό γραφείο του - εκεί - κράτους.

Σύντομο ιστορικό αφερεγγυότητας:
άπληστοι πωλητές στεγαστικών δανείων-μη ικανοί δανειλήπτες-πωλητές παραγώγων subprime στεγαστικών-πτώχευση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων (από χασούρες CDO's)-διαγραφές χρεών μεγάλων τραπεζών-χασούρες και υποβάθμιση (αντ)ασφαλιστικών ομολόγων (τελευταίο)

Είναι ο μόνος λόγος που δικαιολογεί τη FED στη μείωση των επιτοκίων κατά 1.25% σε 10 μέρες...Χέσε τι λένε/θέλουν οι αγορές!
Αν και η άποψή μου ότι το αμερικάνικο χρηματο-οικονομικό σύστημα δεν φαίνεται ότι κινδυνεύει να συντριβεί, οι πιθανότητες αυξήθηκαν, ίσως στο 10%...

Κακά τα ψέμματα, ο τρόπος δημιουργίας πιστωτικού προφίλ - οι συνάδελφοι οικονομολόγοι credit analysts των τραπεζών γνωρίζουν ακριβώς τι γράφω - και η πιστοποίηση πιστοληπτικής ικανότητας, είτε των Moody's είτε μιας μικρής εγχώριας τράπεζας, δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρότερο πρόβλημα από ότι δημιουργήθηκε με τα junk bonds πριν δύο δεκαετίες.

P.S. ευχαριστώ τον ΚΥΠΡΙνΟ και τον Prof.Roubini για το post.

No comments: