26.1.08

Recession and FED cuts Vs employment

Δύο κατατοπιστικά διαγράμματα της συμπεριφοράς της FED.

Στα γκρι έχουμε τις επίσημες υφέσεις '90-'91 και '01 του NBER και
- στο Νο.1 η γραμμή είναι το ποσοστό απασχόλησης (εργαζόμενοι/πληθυσμό)


- στο Νο.2 η γραμμή είναι το επιτόκιο αναφοράς της FED.


Σημειώνω ξανά, ότι η επίσημη ύφεση στην Αμερική σκιαγραφείται από πτωτικές τάσεις όλων σχεδόν των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται, π.χ. εάν η αγορά εργασίας είναι ανοδική και όλα τα υπόλοιπα πτωτικά, ΔΕΝ έχουμε ύφεση! Για να έχουμε επίσημα ύφεση πρέπει όλα να είναι κάτω ταυτόχρονα...Και μπορεί η πραγματική οικονομία να είναι/εισέρχεται/εξέρχεται σε/από ύφεση και τα στοιχεία να δείχνουν άλλα...

Δεν είναι τυχαία η απεικόνιση της πορείας της απασχόλησης: η ύφεση/επιβράδυνση/growth recession συνεπάγεται μείωση της απασχόλησης, αντίθετα όταν έχουμε μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας η απασχόληση αυξάνει... Η απασχόληση είναι ίσως ο σημαντικότερος δείκτης ύφεσης/ανάπτυξης.

Απαραίτητη υπενθύμιση: ο "σοφός παππούς" Alan Greenspan ανέλαβε τη FED λίγο πρίν το κράχ του '87, συνεπώς ότι βλέπουμε στα δύο διαγγράμματα είναι (σχεδόν) δικό του έργο καθώς ο "helicopter" Ben ανέλαβε 1/2/2006 - δύο χρόνια σε λίγες μέρες...

Ας δούμε ένα ταυτόχρονο σχολιασμό των δύο διαγραμμάτων:
1. Στη πρώτη ύφεση, η αγορά εργασίας δεν έδειχνε αδύναμη λίγο πρίν αυτή δηλωθεί επίσημα, αντίθετα η FED κάτι έβλεπε και είχε ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια από το υψηλό του σχεδόν 10%. Το σημείο-κλειδί είναι ότι συνέχισε να μειώνει τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμα... Μπορούμε να διακρινουμε ότι (σχεδόν) όταν η απασχόληση σταθεροποιήθηκε, η FED ξεκίνησε να αλλάζει νομισματική πολιτική.
2. Στην ύφεση του 2001, η απασχόληση είχε ήδη κάνει peak (το 2000) και η FED λίγο πριν την επίσημη οριοθέτηση της ύφεσης από το NBER ξεκίνησε να ρίχνει τα επιτόκια... Είχε αργήσει μάλλον...
Επιπλέον, όπως και στη ύφεση '90-'91 συνέχισε να μειώνει τα επιτόκια και μετά το "επίσημο" τέλος της!
3. Στη συνέχεια η πορεία των επιτοκίων πήγε χέρι-χέρι με το ποσοστό της απασχόλησης, τόσο μέχρι το κάτω (2003-4), όσο και στο πάνω (2006)....
4. Στο σημείο όπου η απασχόληση αρχίζει να κάνει πάνω-κάτω (τελευταίο κομμάτι του διαγράμματος - τελευταίοι μήνες) η FED ξεκινάει νέα πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων.
Συμπεράσματα:
1. Η FED γνωρίζει την σημασία της απασχόλησης και προσπαθεί να την διευκολύνει με την νομισματική πολιτική που ακολουθεί.
2. Η FED ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ με τις επίσημες οριοθετήσεις έναρξης-λήξης ύφεσης του NBER, ειδικά στο σκέλος "λήξη", καθώς τα επιτόκιά της συνεχίζουν να μειώνονται για αρκετό καιρό ακόμα.
3. Εάν θεωρήσουμε αξιόπιστο δείκτη ανάπτυξης/ύφεσης την απασχόληση, η NBER υποτιμά την χρονική διάρκεια των υφέσεων... Η αγορά εργασίας θεωρεί ότι οι υφέσεις διαρκούν περισσότερο από ότι λέει η NBER!
Προβλεψεις:
1. Τα επιτόκια δεν μπορούν να μηδενίσουν!!!
Ξεκινούν από χαμηλότερο σημείο από ότι το 2000 και σίγουρα πάμε κάτω...
Επιτόκια Fed στο 2,5% προβλέπει η Goldman - λέτε κάτι (τι;) να ξέρουν παραπάνω;
Το άρθρο βγήκε 9/1/2008...
2. Είδαμε πόσο σημαντικός δείκτης είναι η απασχόληση, και πόσο επηρεάζει τη FED...
3. Θα χρειαστούν επιπλέον κυβερνητικά μέτρα
(μέχρι τώρα είχαμε: πάγωμα επιτοκίων subprime-φοροαπαλλαγές/επιστροφές-αυξήσεις ορίων δανείων)

No comments: