10.1.08

Εκθέσεις ξένων οίκων - διαφοροποιήσεις

D. Bank- Lehman Bros για ελληνικές τράπεζες (upd)

Σύσταση ”overweight” διατηρεί για τον τραπεζικό κλάδο σε Ελλάδα και Κύπρο η Deutsche bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, όπου υποβαθμίζει την Eurobank και επιλέγει ως top picks τις Εθνική και Τράπεζα Κύπρου.
Όπως αναφέρει ο οίκος, και σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχει έρθει η ώρα του stock picking αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο κυρίως απειλές για την τρέχουσα χρονιά: Θέματα ρευστότητας και την έκθεση στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, θεωρεί πως καθώς αυξάνονται οι εξωτερικές ανισορροπίες στην ΝΑ Ευρώπη, και κυρίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενισχύεται το ρίσκο στην περιοχή. Έτσι, συνιστά να αποφεύγονται μετοχές εταιρειών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δραστηριότητές τους στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία.
Συνολικά για την ελληνική οικονομία, η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι προοπτικές θα μείνουν ισχυρές και το 2008 με τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 3,5% έναντι 1,6% της Ευρωζώνης. Αναφορικά με την τραπεζική αγορά, ο οίκος αναμένει η δανειακή ανάπτυξη να φτάσει το 17% (έναντι 21% το 2007) και η συμπίεση των spreads να ανακοπεί, καθώς ο ανταγωνισμός φθίνει.
Αναλυτικότερα, στα 26 ευρώ ανά μετοχή, από 33 ευρώ προηγουμένως, μειώνει την τιμή-στόχο για την EFG Eurobank η Deutsche Bank με έκθεσή της στις 10/1, υποβαθμίζοντας παράλληλα την σύσταση για την τράπεζα σε ”hold” από ”buy”.Ο διεθνής οίκος εκφράζει ανησυχία για θέματα ρευστότητας της τράπεζας, καθώς εκτιμά πως η EFG θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ το 2008 προκειμένου να χρηματοδοτήσει την δανειακή της ανάπτυξη, ενώ παράλληλα υιοθετεί μια πιο επιφυλακτική στάση όσον αφορά την παρουσία της EFG στην ΝΑ Ευρώπη.
Η Deutsche Bank μειώνει επίσης την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 34,5 ευρώ ανά μετοχή, από 36 ευρώ προηγουμένως, προκειμένου να αντανακλάται η πιο επιφυλακτική της στάση όσον αφορά τις δραστηριότητες στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ διατηρείται αμετάβλητη η σύσταση ”buy”. Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι θεωρεί πως η Πειραιώς παραμένει ελκυστική για το δίκτυο των καταστημάτων της στην Ελλάδα, όπου το 35% των υποκαταστημάτων της ακόμα δεν έχει ”ωριμάσει”, το οποίο σημαίνει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να επωφελείται μιας πιο ισχυρής και πιο μακροχρόνιας ανάπτυξης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Επισημαίνει παράλληλα ότι ”αισθάνεται άνετα” με το επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου της Πειραιώς, ενώ δεν ανησυχεί για θέματα ρευστότητας.
Ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του προχωρά επίσης σε μείωση της τιμής στόχου της Marfin στα 12 ευρώ ανά μετοχή, από 13 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση ”buy”.Όπως εξηγεί, η σύσταση ”αγοράς” διατηρείται καθώς θεωρεί ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2007 είναι συντηρητικό, ενώ αναμένει αναθεωρήσεις της κερδοφορίας του. Ωστόσο, προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου προκειμένου να λαμβάνεται υπ’ όψιν ένας παράγοντας discount, καθώς το μήνυμα που έστειλε η διοίκηση του ομίλου κατά την παρουσίαση του business plan, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου, δεν ήταν ξεκάθαρο.

Η άποψη της Lehman Brothers
Eurobank και Εθνική Τράπεζα προτιμά η Lehman Brothers, αντί της Alpha Bank, όπως αναφέρει στην σχετική της έκθεση σχετικά με τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου για το 2008.Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή του με ημερομηνία 10/1, ο διεθνής οίκος εκφράζει την προτίμησή του για Eurobank και Εθνική Τράπεζα, δίνοντας και για τις δυο τράπεζες σύσταση ”overweight”, δίνοντας έμφαση στην ισχυρότερη παρουσία που διαθέτουν στην Ανατολική Ευρώπη και τις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις τους. Για την Alpha Bank σημειώνει πως οι προσδοκίες για ενδεχόμενη εξαγορά-συγχώνευση παραμένουν καταλύτης, ωστόσο προτιμά τον ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας των ανταγωνιστριών τραπεζών. Οσον αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι συνεχίζει να ”βλέπει” ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη και αναμένει διατηρήσιμη, άνω του μέσου όρου, ανάπτυξη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.Σημειώνει πως, εκτός του θετικού κλίματος, η σημαντική επέκταση των δικτύων καταστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα δίκτυα διανομής αρχίζουν να ”ωριμάζουν”, αυξάνοντας την ”συνεισφορά” τους στην κερδοφορία των τραπεζών.
http://www.euro2day.gr/articles/148253

EFG: ”Λανθασμένα τα στοιχεία της Deutsche Bank”
Ουδέν σχόλιον” είναι η επίσημη αντίδραση του μάνατζμεντ της Efg Eurobank-Ergasias στις εκτιμήσεις που κάνει η Deutsche Bank σχετικά με την τράπεζα στη σημερινή έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, ανεπισήμως, αρμόδιο στέλεχος του οργανισμού, μιλώντας πριν από λίγο στο Euro2day.gr δήλωσε ότι ”τα πιο πολλά στοιχεία που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank για να κάνει την ανάλυση της είναι λανθασμένα”.Η Deutsche Bank στην έκθεσή της μειώνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 26 ευρώ ανά μετοχή, από 33 ευρώ προηγουμένως, υποβαθμίζοντας παράλληλα την σύσταση για την τράπεζα σε ”hold” από ”buy”.Ο διεθνής οίκος εκφράζει ανησυχία για θέματα ρευστότητας της τράπεζας, καθώς εκτιμά πως η EFG θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ το 2008 προκειμένου να χρηματοδοτήσει την δανειακή της ανάπτυξη, ενώ παράλληλα υιοθετεί μια πιο επιφυλακτική στάση όσον αφορά την παρουσία της EFG στην ΝΑ Ευρώπη. Η μετοχή της EFG Eurobank υποχωρεί στα 21,66 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 3,04%, ενώ βρέθηκε και στα 21,48 ευρώ.

No comments: