Το ”κλειδί” για την επιλογή μίας μετοχής μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι η διαχρονική αύξηση των μεγεθών και η χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με την αγορά και τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Η ελληνική μεσαία κεφαλαιοποίηση χαρακτηρίζεται ελκυστική, για λόγους που αφορούν τόσο στις αποτιμήσεις και στην ανάπτυξη των κερδών της όσο και στις πιθανές εκπλήξεις στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών της κατηγορίας αυτής.
Ταυτόχρονα, ένα ακόμα θετικό στοιχείο για αυτούς τους τίτλους είναι τα νέα που προκύπτουν από την πλευρά των deals και των λοιπών επιχειρηματικών κινήσεων.
Ο ”Μ” με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet παρουσιάζει 13 μετοχές με ελκυστικά P/E και 4 τίτλους με ισχυρό growth, αλλά με ελαφρώς υψηλότερη αποτίμηση, που παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές κερδών και θετικές μεταβολές στην κερδοφορία τους από έτος σε έτος για το 2008 και το 2009.
Το ”δεκατριάρι”...
Το σημείο αναφοράς για την επιλογή των μετοχών είναι ο Γενικός Δείκτης και δευτερευόντως ο FTSE/ASE Mid 40 και κριτήρια είναι οι χαμηλότεροι δείκτες αποτίμησης και η θετική μεταβολή των κερδών ανά μετοχή από έτος σε έτος, όχι απαραίτητα υψηλότερη από εκείνη της αγοράς. Οι πολλαπλασιαστές κερδών της αγοράς για το 2008 και το 2009 διαμορφώνονται στις 14 και στις 11,7 φορές, ενώ η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή υπολογίζεται σε 19,5% και 20% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων της FactSet, οι 13+4 τίτλοι με ελκυστικά P/E σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς και με θετικές μεταβολές κερδών ανά μετοχή για τα έτη 2008 και 2009 είναι αυτοί των εταιρειών ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, Μηχανική (Κ), Minoan Lines, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie, Jumbo, Νεοχημική, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Blue Star, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΚΑΕ, J&P Άβαξ, Σαράντης, Fourlis, Frigoglass και ΤΕΡΝΑ (οι τέσσερις τελευταίες διαθέτουν τα υψηλότερα P/E).
Το μέσο P/E των 13 εταιρειών για το 2008 είναι 10,87 έναντι του 13,99 για τον Γενικό Δείκτη και 14,27 για τον FTSE/ASE Mid 40, ενώ για το 2009 ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις 14 εταιρείες υπολογίζεται στο 9,40 έναντι του 11,68 για τη συνολική αγορά και του 11,64 για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το discount των μετοχών για τα δύο έτη είναι της τάξεως του 20%, ιδιαίτερα υψηλό αν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά κινείται στα πέριξ των 5.200 μονάδων. Το ”13άρι” της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζει ικανοποιητική προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 22% και 16% για το 2008 και το 2009, έναντι του 19,5% για τον Γενικό Δείκτη και του 34% για τον FTSE/ASE Mid 40. Ταυτόχρονα, οι 13 τίτλοι διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με πολύ χαμηλότερη αποτίμηση σε όρους εσωτερικής αξίας. Πιο συγκεκριμένα, το P/BV των 13 εταιρειών εκτιμάται στο 1,89 και στο 1,85 για τα έτη 2008 και 2009 αντίστοιχα, ενώ ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει δείκτες της τάξεως του 2,57 και του 2,32 (discount 25%). Σε όρους μερισματικής απόδοσης, το χαρτοφυλάκιο των ”ελκυστικών” μετοχών παρουσιάζει χαμηλότερες αποδόσεις (3% και 3,34% για το 2008 και το 2009), έναντι 3,5% και 4,1% για τον Γενικό Δείκτη.Ο δείκτης τιμής προς λειτουργική ταμειακή ροή αποτελεί μία ακόμα κατηγορία, στην οποία η αποτίμηση των 13 εταιρειών είναι αισθητά χαμηλότερη. Οι δείκτες για τις επιλεγμένες μετοχές διαμορφώνονται στο 8,79 και 7,39, ενώ για τον Γενικό Δείκτη οι μέσοι όροι βρίσκονται στο 9,13 και 8,34. Κοινά χαρακτηριστικά των παραπάνω μετοχών είναι η υψηλή παραγωγή ταμειακών ροών και η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, η οποία διασφαλίζει την απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία και την πληρωμή των μερισμάτων. Οι αποδόσεις των 13 μετοχών για το 2007 ήταν περισσότερο από ικανοποιητικές στην πλειονότητά τους, ωστόσο οι τίτλοι της Σωλ. Κορίνθου, της ΜΕΤΚΑ και της Jumbo έκλεψαν την παράσταση με αποδόσεις κοντά στο 50%. Από τις 13 μετοχές, μόνο οι μετοχές των ΧΑΛΚΟΡ, ΚΑΕ και Folli Follie κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος
....και το ”καρέ”
Για τις 4 μετοχές με υψηλότερους πολλαπλασιαστές από τον μέσο όρο της αγοράς τα βασικά κριτήρια είναι το growth των μεγεθών αλλά και η κινητικότητά τους σε όρους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από τη μία πλευρά, οι 4 μετοχές μπορεί να διαπραγματεύονται με υψηλότερους δείκτες αποτίμησης σε σχέση τόσο με τον Γενικό Δείκτη όσο και με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ωστόσο διαθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά της υγιούς ανάπτυξης και του ισχυρού business story. Για το 2008 οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 36%, ρυθμός αρκετά υψηλότερος από εκείνον του Γενικού Δείκτη, όμως και το premium των μετοχών σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας είναι αρκετά υψηλό για το 2008. Πιο αναλυτικά: Όσον αφορά στην ΤΕΡΝΑ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη διετία θα είναι πολύ ισχυροί, ενώ για τη Fourlis και τη Frigoglass τα καταστήματα ΙΚΕΑ για την πρώτη και η είσοδος σε νέες αγορές για τη δεύτερη κρύβουν σημαντικές δυνατότητες αύξησης των μεγεθών τους. Στις μετοχές με υψηλό growth potential, οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν τους ρυθμούς αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή για την Τέρνα και τη Fourlis στο 56% και στο 47% για το 2008.Σε όρους αποδόσεων στο ταμπλό, το 2007 ήταν ένα θερμό έτος για τις 3 από τις 4, με την ΤΕΡΝΑ να υποαποδίδει λόγω και της εισαγωγής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο ταμπλό. Η μέση απόδοση των 4 μετοχών ήταν πολύ υψηλή, ενώ η Σαράντης έσπασε το φράγμα του 70% και την ακολούθησε η Fourlis με απόδοση 69%. Η χαμηλότερη απόδοση (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) μεταξύ των μετοχών ήταν το 48,33% που κατέγραψε ο τίτλος της Frigoglass.
* Αναδημοσίευση από το φύλλο 511 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 4/1 - 8/1/08.
http://www.euro2day.gr/articles/147862/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment