28.1.08

Alpha: Εξισορροπητική διαδικασία η ύφεση στις ΗΠΑ

(ας δούμε τι προτείνουν κι αυτοί)

ύφεση στις ΗΠΑ οφείλεται στη διαδικασία εξισορρόπησης των χρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών που προκάλεσαν τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και τα αντίστοιχα πλεονάσματα της Κίνας, της Ιαπωνίας και των χωρών που παράγουν πετρέλαιο, σημειώνει η Alpha Bank στο Οικονομικό Δελτίο Ιανουαρίου.
Μια πιο ανώδυνη και εποικοδομητική λύση θα ήταν η ανατίμηση των νομισμάτων των χωρών με πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, σημειώνει η τράπεζα.
Ειδικότερα, τα μεγάλα ελλείμματα που παρατηρούνται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ αντικατοπτρίζονται τα τελευταία έτη στα αντιστοίχως μεγάλα πλεονάσματα της Κίνας και της Ιαπωνίας, των Γερμανίας - Ολλανδίας - Ελβετίας - Σουηδίας και της ομάδας των χωρών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο.Δεδομένου ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε ταχεία αύξηση τα τελευταία έτη και έφτασε στο 6,5% του ΑΕΠ το 2006 ($ 850 δισ.), με ταυτόχρονη ταχεία αύξηση των πλεονασμάτων κυρίως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, οι εξελίξεις χαρακτηρίστηκαν μεγάλη μακροοικονομική ανισορροπία παγκόσμιας εμβέλειας που επηρεάζει ουσιαστικά τις οικονομικές εξελίξεις στις επιμέρους οικονομίες και την παγκόσμια ανάπτυξη στην τρέχουσα περίοδο αλλά και στο μέλλον.

Η κρίση εκδηλώθηκε πράγματι στις ΗΠΑ με επίκεντρο την αγορά ακινήτων, η οποία είχε εμφανώς υπερθερμανθεί, και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης και τελικά στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ συνολικά. Η κρίση οδηγεί με μεγάλη πιθανότητα την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, η οποία δημιουργεί από μόνη της προϋποθέσεις για ουσιαστικό περιορισμό των μακροοικονομικών ανισορροπιών που προαναφέρθηκαν.
Τα ελλείμματα του ισοζυγίου των ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε πτωτική πορεία, οι πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και άλλων πλεονασματικών χωρών ανατιμώνται και τα πλεονάσματα αυτών των χωρών μειώνονται.
Επιπλέον, η ύφεση στις ΗΠΑ συμβάλλει στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και δημιουργεί προϋποθέσεις για σχετικό περιορισμό των πλεονασμάτων των χωρών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο.

Επιπλέον, η συγκράτηση της παγκόσμιας ζήτησης και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε πιο προσιτά επίπεδα και ο περιορισμός των μεγάλων σήμερα πλεονασμάτων των χωρών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με τη διαμόρφωση σε υψηλότερα επίπεδα, μέσω της φορολογίας, των τιμών των προϊόντων πετρελαίου στις καταναλώτριες χώρες.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΚΡΕΜΑΣΜΑ....
ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ...
ΒΡΕ ΟΥΣΤ!

No comments: