23.1.08

Lex: Μείωση επιτοκίων από τη Fed

Ο κ. Ben Bernanke χρειάστηκε ένα σαββατοκύριακο διακοπών για να παρατηρήσει τη βύθιση των διεθνών μετοχικών αγορών και να πανικοβληθεί για τη θύελλα που θα χτυπούσε τις ΗΠΑ.
Αντί να περιμένει, ο πρόεδρος της Fed έδρασε παρορμητικά, στηρίζοντας επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πράξει και την ερχόμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη αιφνίδια μείωση επιτοκίων από τη Fed χρησίμευσε ως παράγοντας βοήθειας για να ανακόψει τον επιθετικό κύκλο πτώσης των αγορών. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια θα βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία. Μία πιο σφιχτή καμπύλη αποδόσεων θα περάσει στα τραπεζικά κέρδη εν καιρώ, βοηθώντας τους ομίλους να ανακτήσουν μέρος των χαμένων κεφαλαίων τους. Παράλληλα, με μεγαλύτερη ταχύτητα, η μείωση θα βοηθήσει στη χαλάρωση του σοκ αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μπορεί να στηρίξει την εμπιστοσύνη. Όμως, η αιφνίδια μείωση δεν αποτελεί λύση από μόνη της.
Οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ θα πρέπει να υποχωρήσουν περαιτέρω. Οι πιστωτικές αγορές θα πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας. Πρόκειται για δύο στόχους που θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να επιτευχθούν.
Εν τω μεταξύ, άλλα αρνητικά δεδομένα, όπως η πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες αλλά και η αύξηση των επισφαλειών στις τράπεζες, μόλις τώρα αρχίζουν να περνούν στην πραγματική οικονομία. Και οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές μοιάζουν μόλις να έχουν ξυπνήσει και να ανακαλύπτουν τους κινδύνους. Καθώς η Fed πάλεψε πολύ για να πείσει με τις αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ των ετών 2003 και 2006, με τις τράπεζες να αδιαφορούν και να καθιστούν ευκολότερο τον δανεισμό, το ίδιο θα δυσκολευτεί να πείσει ότι οι μειώσεις αυτών θα βοηθήσουν πραγματικά τον καταναλωτή.
Μία μείωση επιτοκίων γίνεται αισθητή έπειτα από ένα έτος. Όμως, οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα. Ο δανεισμός θα συνεχίσει να είναι πολύ πιεσμένος. Δεδομένων των αρνητικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων, όλοι υποστηρίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην ”κανονική” συνεδρίαση, στις 29 και 30 Ιανουαρίου. Όμως, με την κίνηση της Τρίτης (22/1) μάλλον ”έκαψε” το καλύτερο χαρτί της. Και όταν η φαρέτρα της Fed αδειάζει, τότε όλοι είναι βέβαιοι ότι η αστάθεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα συνεχιστεί.
http://www.euro2day.gr/articles/149331/

No comments: