22.1.08

Στα 86 δολάρια υποχωρεί το πετρέλαιο, μεγάλη πτώση στην αγορά εμπορευμάτων

Στο χαμηλότερο επίπεδο των έξι τελευταίων εβδομάδων υποχωρεί το πετρέλαιο, ενώ οι τιμές των μετάλλων και των αγροτικών εμπορευμάτων σημειώνουν μεγάλες απώλειες, καθώς η η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συρρικνώνει τη ζήτηση για πρώτες ύλες.
Καθώς οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές κλυδωνίζονται από τις προοπτικές ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, η τιμή του αμερικανικού αργού έχασε σήμερα, Τρίτη, περισσότερα από 4 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής. Το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε στα 86,70 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 1,99 δολάρια και η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου στο Μπρεντ σημείωσε πτώση στα 86,01 δολάρια στο βαρέλι, χάνοντας 1,50 δολάρια σε σχέση με χθες.
Νωρίτερα, το αργό υποχώρησε έως τα 86,11 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου, ενώ το Μπρεντ διολίσθησε έως τα 85 δολάρια το βαρέλι.
Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χαλκός έχασε τα περισσότερα από τα φετινά του κέρδη, ενώ το καλαμπόκι σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της τριετίας, καθώς οι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη, καλύπτοντας, ταυτόχρονα, ζημίες από άλλες αγορές και κυρίως τις μετοχές.
Οι τιμές των εμπορευμάτων ήταν σε άνοδο εδώ και έξι χρόνια, με μέση εκτιμώμενη ετήσια απόδοση της τάξεως του 24%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Ο χρυσός υποχώρησε έως 1,7% στα 850,07 δολάρια η ουγγιά, ενώ την Δευτέρα κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια πτώση από τις 15 Νοεμβρίου 2007 (-2,1%). Από το ρεκόρ των 914,30 δολαρίων (14 Ιανουρίου) υποχωρεί κατά 5,7%.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=866220&lngDtrID=251

No comments: