22.1.08

πρόβλεψη για την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος

Μέχρι τα 1,55 δολάρια ανά ευρώ θα υποχωρήσει η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ ενδεχόμενη ανάκαμψη, αν έρθει, θα έρθει προς το τέλος του έτους. Αυτό προβλέπει το τμήμα συναλλάγματος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε σε πελάτες της και δημοσιογράφους χθες στην Αθήνα. Η ισοτιμία του δολαρίου κινείται σε κύκλους με επταετή διάρκεια και με κινήσεις έως 40% κατά μέσον όρο, εξήγησε ο αναλυτής συναλλάγματος της Deutsche Bank κ. Γιώργος Σαραβέλος. Βρισκόμαστε τώρα στο έκτο έτος του τρέχοντος κύκλου και η πτώση του δολαρίου φτάνει το 40%, συνέχισε συμπληρώνοντας ότι συνήθως η πτώση είναι αρχικά απότομη και όταν πλησιάσει το κατώτατο σημείο, μένει εκεί για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. «Βρισκόμαστε κοντά στον πάτο, αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ανάκαμψη» είπε ο κ. Σαραβέλος.
Αυτήν την περίοδο, το ευρώ εμφανίζεται υπερτιμημένο κατά 27% έναντι του δολαρίου σε όρους ισοδύναμης αγοραστικής δύναμης (δηλαδή με την παρούσα ισοτιμία το ευρώ αγοράζει 27% περισσότερα πράγματα στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη). Αλλά, υπογραμμίζει ο κ. Σαραβέλος, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων (ή των νομισμάτων που διαδέχτηκε το ευρώ) έχει φτάσει και σε μεγαλύτερα άκρα (έως 36%) και προς τις δύο κατευθύνσεις. Συνήθως χρειάζονται να ικανοποιηθούν τρεις συνθήκες για την ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος, πρώτον να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, να είναι ευνοϊκή η διαφορά των επιτοκίων υπέρ του δολαρίου και να είναι ευνοϊκές οι μακροπρόθεσμες ροές κεφαλαίων. Μόνο η πρώτη από τις τρεις συνθήκες ικανοποιείται προς το παρόν, σημείωσε ο κ. Σαραβέλος.
Οσον αφορά τα άλλα νομίσματα, το γιεν εμφανίζεται αυτήν την εποχή υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, καθώς η «δίκαιη ισοτιμία» είναι περίπου στα 90 γιεν ανά δολάριο από 106 σήμερα. Αλλά από τη μια πλευρά οι τιμές του πετρελαίου και από την άλλη οι αποταμιεύσεις των Ιαπώνων αποτελούν μεγάλους αρνητικούς παράγοντες στην προοπτική ανατίμησής του.
Η στερλίνα είναι υπερτιμημένη έναντι του δολαρίου και τελικά θα πρέπει να επιστρέψει στο 1,50-1,51 δολάρια ανά στερλίνα από 1,94 σήμερα. Οι αρνητικές προοπτικές του βρετανικού νομίσματος οφείλονται στο «τοξικό μείγμα», όπως το χαρακτηρίζει η Deutsche Bank, των ασθενών μακροοικονομικών μεγεθών, της μειούμενης στήριξης από την απόδοση (επιτόκιο) του νομίσματος και τις αρνητικές εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών της Βρετανίας. Και οι τρεις παράγοντες θα παραμείνουν στην ίδια τροχιά κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, που συνιστά στους επενδυτές πώληση του βρετανικού νομίσματος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/01/2008_256316

2 comments:

Anonymous said...

Πολύ καλό . Βέβαια είναι λίγο παλιά στοιχεία αλλά οκ. Για τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα στις ισοτιμίες βοηθάει αυτός ο μετατροπέας νομισμάτων οπού μπορεί κάποιος να μετατρέψει από νόμισμα σε νόμισμά και να δει σε real time την αξία τον νομισμάτων. Το λέω γιατί ίσος να είναι χρήσιμος.

Anonymous said...

Πολύ καλό. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αλληλένδετα πάντως . Αν κάτσει και σκεφτεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( π.χ. ένα δολάριο σε ευρώ ) θα καταλάβει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.