8.1.08

Merrill Lynch: Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση

Η ύφεση που όλοι φοβούνται για την αμερικανική οικονομία, έχει ήδη ”φθάσει” σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch.
Ο οίκος αναφέρει ότι τα στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής, που ”αιματοκύλισαν” τα χρηματιστήρια, επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στον πρώτο μήνα της ύφεσης. Η άποψη της Merrill αμφισβητείται, καθώς άλλοι οίκοι, όπως η Lehman Brothers, διαφωνούν.
Η επίσημη απόφαση για το κατά πόσον οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση ύφεσης εκδίδεται από την εθνική υπηρεσία οικονομικών ερευνών, αλλά αυτή η απόφαση δημοσιοποιείται μετά από δύο χρόνια. Επισήμως, η ύφεση καθορίζεται ως ”σημαντική επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα σε όλη την οικονομία, που διαρκεί πάνω από λίγους μήνες” και προκύπτει από μεγέθη ανεργίας, εισοδήματος, βιομηχανικής παραγωγής και πωλήσεων μεταποίησης και λιανικής.
Κατά την Merrill Lynch, τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 5% τον Δεκέμβριο, ήταν το τελευταίο κομμάτι στο παζλ. ”Η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν πρόκειται πλέον για πρόβλεψη, αλλά για πραγματικότητα που ισχύει εδώ και τώρα,” αναφέρεται στην έκθεση.
Το να λέμε ότι το τοπίο ”μοιάζει με ύφεση” είναι σαν να λέμε ότι μια γυναίκα είναι … ”ολίγον έγκυος,” καταλήγει η έρευνα.
http://www.euro2day.gr/articles/148053/

Εμείς βέβαια θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ίσως και για οκτώ (8) ακόμα μήνες μέχρι να διατυπωθεί κι επίσημα!

No comments: