21.1.08

Σε bear market οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε ουσιαστική ”είσοδο” σε περίοδο bear market βρίσκονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DJ Stoxx 600 να έχει υποχωρήσει 20% από το υψηλό επτά ετών που είχε ”κατακτήσει” τον Ιούνιο του 2007.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ο συνδυασμός ανησυχιών για περαιτέρω διαγραφές ζημιών στον χρηματοοικονομικό κλάδο και ύφεσης στις ΗΠΑ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πτώση κερδοφορίας για πρώτη φορά από το 2003. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση για τον DJ Stoxx 600 είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο της ”φούσκας” στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, όπου υπήρξε υποχώρησε 60% από τον Μάρτιο του 2000 έως τον Μάρτιο του 2003. Με τις τράπεζες να έχουν ανακοινώσει απομειώσεις ενεργητικού υψηλότερα από τα 100 δισ. δολάρια και τους αναλυτές να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί.
Ταυτόχρονα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και αφορούν στην βύθιση του στεγαστικού κλάδου αλλά και της αγοράς subprime, υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα κατορθώσει να ”ξεφύγει” της ύφεσης. Το ”πακέτο” Bush για στήριξη της οικονομίας δεν έπεισε τις αγορές, όπως απέδειξε η πορεία της Wall Street την Παρασκευή 18/1, ενώ οι ελπίδες όλων στρέφονται στην Fed και στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει τη ”γενναία πράξη” και να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η Fed συνεδριάζει 29-30 Ιανουαρίου.
”Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί σήμερα απ’ ότι υπήρχαν το 2003”, σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Neil Dwane, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Allianz Global Investors. Η Allianz Global Investors, με υπό διαχείριση κεφάλαια 220 δισ. δολαρίων, προσδίδει σύσταση ”underweight” στις μετοχές, ενώ τονίζει ότι ”η κρίση στις πιστωτικές αγορές θα είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, με πολλαπλές επιπτώσεις σε οικονομία και επιχειρήσεις”. Αυστρία, Βέλγιο, Νορβηγία και Σουηδία συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών που βρίσκονται, ήδη, σε bear market, δηλαδή έχουν υποχωρήσει 20% σε διάστημα 12 μηνών.
http://www.euro2day.gr/articles/149092/

No comments: