16.1.08

Σε bear market Σουηδία, Αυστρία, Χονγκ Κονγκ, Σινγκαπούρη

Σε bear market βρίσκονται ήδη κορυφαία χρηματιστήρια του πλανήτη, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης στην αγορά πιστώσεων και τα διογκούμενα προβλήματα στις αμερικανικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, τα χρηματιστήρια της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης έχουν εμφανίσει απώλειες πάνω από 20% σε σχέση με τα υψηλά που επιτεύχθηκαν πέρσι, πτώση που τεχνικώς θέτει τις εν λόγω αγορές σε bear market.
Ο δείκτης MSCI World έχει διολισθήσει 6,9% μέχρι σήμερα στο 2008, εξανεμίζοντας 2,1 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μελών του, καθώς επιτείνονται οι ανησυχίες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης S&P 500 έχει υποστεί την μεγαλύτερη πτώση των 10 πρώτων ημερών έτους από το 1978, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο καταθέτει το χειρότερο ξεκίνημα από το 1970.
Με βάση τον ”ορισμό” της Wall Street, η bear market καθορίζεται ως πτώση 20% και πάνω σε σχέση με το πιο πρόσφατο υψηλό κλείσιμο, ενώ η διόρθωση είναι πτώση 10% και πάνω από το υψηλό. Κορυφαίος τεχνικός αναλυτής της Wall Street, ο Louise Yamada της ομώνυμης εταιρίας, εκτιμά στο πρακτορείο Reuters ότι ”με βάση όσα γνωρίζουμε, το αμερικανικό χρηματιστήριο βρίσκεται στα πρόθυρα bear market και αυτό λέμε και στους πελάτες μας.” Στο κλείσιμο της Τρίτης στις 1.380,95 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 έχει διολισθήσει 12,4% από το ιστορικό υψηλό του στις 11 Οκτωβρίου 2007. Ο δείκτης Dow Jones 30 έχει επίσης υποχωρήσει περίπου 12% από το ιστορικό υψηλό του, που καταγράφηκε επίσης στις 11 Οκτωβρίου.
http://www.euro2day.gr/articles/148743/

No comments: