29.1.08

Το πακέτο βοήθειας δεν δημιουργεί βάση υγιούς οικονομίας στις ΗΠΑ

Ιnternational Herald Tribune

Οι συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες για το πακέτο βοηθείας προς την αμερικανική οικονομία, ύψους 150 δισ. δολαρίων, στο οποίο συμφώνησαν Λευκός Οίκος και Βουλή των Αντιπροσώπων, επισκιάζουν ένα ζωτικής σημασίας αλλά και ενοχλητικό γεγονός. Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας έχει τη ρίζα βαθιά σε οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να επιλύσει από μόνο του το εν λόγω πακέτο.
Εάν οι Αμερικανοί ηγέτες δεν αρχίσουν να επιδεικνύουν πολιτική θέληση εκτός από τις φοροαπαλλαγές που αποφασίζουν κατά την προεκλογική αυτή περίοδο, τα μεσοπρόθεσμα αυτά προβλήματα στο μέλλον θα επιδεινωθούν.
Δυστυχώς το σχέδιο της οικονομικής βοηθείας, δεν προβλέπει αυξημένες δαπάνες στο θέμα της παροχής επιδομάτων ανεργίας. Επικροτεί, όμως, τις απομειώσεις σε περίπτωση που θα γίνουν νέες επενδύσεις. Αυτό είναι κάπως άτοπο, διότι η άμεση ανακούφιση προς τους ενδεείς είναι ο καλύτερος τρόπος ενισχύσεως της οικονομίας, ιδιαιτέρως εάν η οικονομική αρωγή χορηγείται σε άτομα που βρίσκονται σε κατεπείγουσα ανάγκη. Το χειρότερο είναι ότι η μεσοπρόθεσμη εξάλειψη ανεργίας και φτώχειας σημαίνει ότι σε περίπτωση κατά την οποία η οικονομία συνεχίσει να εμφανίζει επιδείνωση, οι πολιτικοί θα εξαναγκασθούν να χορηγήσουν αργότερα μεγαλύτερη βοήθεια, γεγονός που θα καταστήσει το πρόγραμμα ακριβότερο.
Η πραγματική τέχνη και η δεξιοτεχνία για την προώθηση του δημοσιονομικού είναι να δοθεί ώθηση στην οικονομία χωρίς να εξασθενίσουν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Εάν το πακέτο βοηθείας το οποίο δημιουργεί την ουσιώδη ανάγκη οριοθέτησης της ανακούφισης κάτω από το ανεκτό επίπεδο, δημιουργεί και τη βάση εμφάνισης προβλημάτων, μακροπρόθεσμα, στον προϋπολογισμό. Δεν δημιουργεί τη βάση υγιούς οικονομίας. Οι οικονομικές κρίσεις σήμερα έχουν τη ρίζα στην επταετή διακυβέρνηση Μπους που στηρίζετο, μεταξύ άλλων, στις περικοπές της φορολογίας και στις αυξήσεις των δαπανών, που ως πολιτική είναι χειρότερη από την παρούσα επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/01/2008_257160

No comments: