28.1.08

Ύφεση στις ΗΠΑ: Οι παράπλευρες απώλειες

(απόσπασμα)

Όπως επισημαίνει ο κ. Rich Miller, αρθρογράφος του Bloomberg, Ιαπωνία, Βρετανία, Ισπανία και Σιγκαπούρη –που αντιστοιχούν στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ– είναι απόλυτα τρωτές σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ επιδεινωθούν.
Το ίδιο ισχύει και για τις μέχρι σήμερα θεωρούμενες ”ανθεκτικές” αναδυόμενες οικονομίες, με την Κίνα να ”βλέπει” σαφή υποχώρηση της ανάπτυξής της.

Η αγορά στέγης –ένα από τα ”λαμπερά σημεία” μέχρι πρότινος– υποχωρεί στη Βρετανία, με τα στεγαστικά δάνεια να υποχωρούν σε χαμηλό δύο ετών τον Δεκέμβριο και τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν νέα πτώση. Κορυφαίοι όμιλοι λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας, όπως οι Tesco και Marks & Spencer, τονίζουν σε ανακοινώσεις τους ότι μία μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα βοηθούσε τα μέγιστα τους καταναλωτές. Άλλωστε οι Βρετανοί χρωστούν περί τα 1,4 τρισ. στερλίνες (2,76 τρισ. δολάρια) σε κάθε μορφής δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά ή πιστωτικές κάρτες). Ένα ακόμη πιθανό θύμα δεν είναι άλλο από την Ισπανία, όπου η αγορά real estate διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της ”φούσκας”. Όπως προβλέπει η BBVA, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, οι τιμές ακινήτων θα υποχωρήσουν κάθετα φέτος, ενώ οι νέες άδειες κατασκευών θα σημειώσουν πτώση κατά 25%.

http://www.euro2day.gr/articles/149707/

No comments: