9.1.08

Δήλώσεις Αράπογλου

Τι κακό κι αυτό: να πρέπει να διαβάσεις τρεις ειδήσεις για να έχεις όλο το εύρος μίας...

Σε 56%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, ανέρχεται η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής, κύριος Τάκης Αράπογλου πριν από λίγο, σε γεύμα που παραθέτει προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Για την κρίση των subprime, εκτίμησε ότι θα ταλαιπωρεί τις αγορές ως τα μέσα του 2008 καθώς αναμένονται ζημίες από τις μεγάλες ξένες τράπεζες και στο πρώτο τρίμηνο του 2008. Πρόκειται, είπε, για μια μεταβατική περίοδο, η οποία, όμως, θα επηρεάσει πολύ λίγο τις ελληνικές τράπεζες καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, έχει μηδενική έκθεση στα subprime και καλή τοποθέτηση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπoστήριξε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και το 2008 προβλέπεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα το 2008, αυτή εστιάζεται στην επέκταση της παρουσίας της τόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, με γνώμονα, όμως, το συμφέρον των μετόχων.
«Ζυγίζουμε κάθε μας κίνηση, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε προϋποθέσεις όπως τα έσοδα, το μέγεθος και η διαχείριση κινδύνων και με γνώμονα το συμφέρον του μετόχου και μόνον», δήλωσε. Εξετάζουμε συνεχώς τις χώρες που είμαστε, αλλά και εκεί που δεν είμαστε, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή είναι απλώς διερευνητική.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, είπε ότι το ακριβό κόστος δανεισμού μετακυλίεται ήδη στον πελάτη και ότι αυτό, δειλά-δειλά, συμβαίνει και στην Ελλάδα. Διευκρίνισε, όμως, ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Για την εσωτερική αγορά, είπε ότι κάθε τράπεζα μετακυλίει μέρος του κόστους σε προϊόντα που καθορίζει η ίδια, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των επιτοκίων προσφοράς στα στεγαστικά δάνεια.
Σημείωσε, επίσης, ότι σε ευρωπαϊκό αλλά και σε αμερικανικό επίπεδο αναμένεται έντονη αλλαγή στον χάρτη των αποτιμήσεων των τραπεζών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=5831&subid=2&tag=4414&pubid=599129

Επίσης, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ”φούσκα” στεγαστικών, ενώ ειδικά για την ΕΤΕ, πρόσθεσε ότι το μέλλον βρίσκεται εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι διερευνώνται διάφορες αγορές, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα γίνουν και εξαγορές. Τέλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι το 2008 θα είναι μια καλή χρονιά για το τραπεζικό σύστημα.
http://www.euro2day.gr/articles/148183/

Αναφερόμενος στα στεγαστικά δάνεια ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι εξαιτίας της κρίσης των subprime οι τράπεζες θα σταματήσουν τα δάνεια χαμηλής εκκίνησης «με επιτόκια 3-4% για τα πρώτα 1-2 χρόνια», καθώς, όπως είπε, είναι πλέον ασύμφορα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=421349

No comments: