15.1.08

Alarm for Greek recession, too

Σας έχω ξανα-γράψει για τον "φίλο" μου τον πεσιμιστή οικονομολόγο Nouriel Roubini...
Ένα τύπο που κραύγαζε για τα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και την "επικείμενη" ύφεση (και όχι μόνο αυτά) της αμερικάνικής οικονομίας όταν οι περισσότεροι είχαν μόνο άλλα στο μυαλό τους...
Κάποια στιγμή, με επιβεβαίωση κι από άλλους - οργανισμούς, αναλυτές, στατιστικές - με ψιλο-έπεισε κι εμένα για τα επικείμενα.

Τις τελευταίες εβδομάδες το blog του ξεκίνησε κάποιο promotion που απαιτούσε εγγραφή, πράγματα που δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Σήμερα, είπα να κάνω αυτό το registration ώστε να ρίξω μια ματιά στο συγκεντρωτικό "αφιέρωμα" για το 2008 Global Economic Outlook.

Και βρήκα αυτό που έψαχνα... (που να μην το έβλεπα!)

Which countries are most at risk?
2. Risk of a 2008 recession in parts of Europe (UK, Spain, Ireland but also Portugal, Italy, France, Greece)

Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είναι κοντά στις πρώτες 30 από πλευράς μεγέθους ΑΕΠ - δεν είμαστε και αμελητέα ποσότητα... (μέσα κι η "αναθεώρηση" του Αλογοσκούφη!)

Όχι ότι δεν ήμουν υποψιασμένος εδω και μερικά χρόνια, οι οικονομολόγοι του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κάνουν καλή δουλειά (έκθεση 2005), το δύσκολο είναι να διαβάσει κάποιος την ετήσια ογκώδη αναφορά τους στην εγχώρια οικονομία.
Δείτε: Το «σύνδρομο της Πορτογαλίας» απειλεί την Ελλάδα - Ισπανική... υποχώρηση
Αξίζει το χρόνο να διαβάσετε μια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: http://www.inegsee.gr/ekthesi-main.htm

Συμφωνώ με την αρχική εκτίμηση ότι κοντά στο 2008 (μάλλον προς το τέλος του) θα έχουμε κι εδώ κάποια έντονα σημάδια μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, η οποία αποτελεί τη κυριότερη δύναμη της κλασσικής ετήσιας ανάπτυξης του 4% που απολαμβάνουμε εδώ και χρόνια, και η οποία τροφοδοτείται κυρίως από πιστωτική επέκταση/δανεισμό.
Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλους οικονομικούς δείκτες (ανεργία, πληθωρισμό).
Παρόμοια σημάδια έχουμε και από την εγχώρια αγορά κατοικίας.

Τέλος, χωρίς να μπω σε ανάλυση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε παγκόσμια έξαρση του πληθωρισμού (εκτός ίσως από χώρες όπως η δική μας) αλλά αντίθετα εύκολη συγκράτησή του (τα commodities όμως μόνο επάνω...) οπότε η λύση, ιδίως για την Ε.Ε., είναι η ραγδαία μείωση επιτοκίων.
(δείτε και Mix οικονομικών πολιτικών)

No comments: