Ανατρέποντας πολιτικές και «μύθους» δεκαετιών, ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν ζήτησε από το Νταβός της Ελβετίας, κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την αύξηση των κρατικών δαπανών στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου ώστε να αντιμετωπισθεί η διεθνής οικονομική κρίση.
Ήδη, εδώ και μία εβδομάδα ο κ. Στρος-Καν είχε υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα που έχει προκληθεί από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και την πιστωτική κρίση είναι σοβαρό και ενδέχεται να επηρεάσει και τις αναπτυσσόμενες χώρες, που προς το παρόν συνεχίζουν να έχουν υψηλή ανάπτυξη.
Μιλώντας στο Νταβός το Σαββατοκύριακο, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και εξέπληξε τους πάντες όταν πρότεινε αύξηση κρατικών δαπανών, ενώ εδώ και δεκαετίες το ΔΝΤ είναι από τους πλέον φανατικούς υπέρμαχους της «οικονομικής ορθοδοξίας», δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής των χαμηλών ελλειμμάτων και της «υποταγής» της οικονομικής πολιτικής στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού.
Ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι η κρίση στις πιστωτικές αγορές είναι τόσο σοβαρή, που τα χαμηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών δεν επαρκούν «για να βγούμε έξω από την αναταραχή στην οποία βρισκόμαστε τώρα».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ όχι μόνο άναψε το πράσινο φως για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπους, αλλά προέτρεψε και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις να πάρουν ανάλογα μέτρα.
«Δεν νομίζω ότι θα βγούμε έξω από την κρίση μόνο με τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής [επιτόκια]» τόνισε, προσθέτοντας ότι «μία νέα [σ.σ. πιο χαλαρή] δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανότατα, σήμερα, ο κατάλληλος τρόπος για να απαντήσουμε στην κρίση».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε πλήρη ρήξη με τις ιδέες που κυριαρχούν στη διεθνή οικονομική κοινότητα και οι οποίες προτάσσουν τη μείωση των κρατικών δαπανών ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς, ακόμα και αν θυσιάζεται η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Αυτή την εβδομάδα το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και σύμφωνα με τον Ντομινίκ Στρος-Καν είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, δείχνοντας μία «σοβαρή επιβράδυνση που απαιτεί μία σοβαρή απάντηση».
Newsroom ΔΟΛ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment