31.1.08

Αθρόες τιτλοποιήσεις δανείων από τράπεζες

Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητα και στην εγχώρια αγορά...


Ευγενια Τζωρτζη
Στις τιτλοποιήσεις μέρους του χαρτοφυλακίου των δανείων τους κατέφυγαν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών, η οποία παρά τη μικρή υποχώρηση διατηρήθηκε και τον μήνα Νοέμβριο σε υψηλά επίπεδα.
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι μέσα σε ένα μόλις μήνα οι τιτλοποιήσεις καταναλωτικών δανείων υπερτετραπλασιάστηκαν και από 970,8 εκατ. ευρώ το μήνα Οκτώβριο, εκτινάχθηκαν στα 4,4 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου, αυξάνοντας το σύνολο των τιτλοποιηθέντων δανείων, από τα 9,5 δισ. ευρώ στα 12,9 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωποι των τραπεζών επισημαίνουν ότι μέσα από δύο μεγάλα πακέτα τιτλοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν την κρίσιμη περίοδο με καλούς σχετικά όρους, «οι ελληνικές τράπεζες αγόρασαν ουσιαστικά χρόνο». Το εργαλείο της τιτλοποίησης, όπως σημειώνουν, αξιοποιήθηκε σε μια πολύ καλή συγκυρία, πριν δηλαδή την όξυνση της κρίσης ρευστότητας, που πλήττει μέχρι και σήμερα τις αγορές και έχει μετατρέψει την τιτλοποίηση σε μια ακριβή, αλλά και δύσκολη υπόθεση.
Η τιτλοποίηση προσέφερε ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που συνέχισε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ο δανεισμός της οποίας ενισχύθηκε κατά 21,4% και το σύνολο των οφειλών της ανήλθε στα 210,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 92% του ΑΕΠ. Από το σύνολο του δανεισμού, τα 108,2 δισ. είναι δάνεια των επιχειρήσεων, ο δανεισμός των οποίων αυξήθηκε τον Νοέμβριο με ρυθμό 20,1% έναντι 18,5% τον προηγούμενο μήνα. Από το σύνολο των 108,2 δισ., τα 18,07 δισ. είναι δανεισμός μέσω εταιρικών ομολόγων.
Ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών ενισχύθηκε με ρυθμό 22,9% και τα υπόλοιπα των δανείων των νοικοκυριών, τόσο για την αγορά κατοικίας όσο και για καταναλωτικές ανάγκες, ανήλθαν στα 102,3 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των στεγαστικών δανείων στο 22,6%, το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων ετών. Η επιβράδυνση αποδίδεται στην ανησυχία που προκαλεί η άνοδος των επιτοκίων, αλλά και στη σταδιακή ωρίμαση της αγοράς στεγαστικής πίστης και στη χώρα μας. Υψηλά αν και με οριακά ασθενέστερο ρυθμό, στο 22,4%, αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών μέσα από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων εμφανίζονται μειωμένα στα 19,5 δισ. ευρώ και των πιστωτικών καρτών στα 7,5 δισ. ευρώ, αλλά αν προστεθούν και οι τιτλοποιήσεις, ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση καταναλωτικών αναγκών ανήλθε στα 31,6 δισ. ευρώ.
Εκτός από τις τιτλοποιήσεις βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης αποτέλεσαν και οι προθεσμιακές καταθέσεις, αντλώντας κεφάλαια από τους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Τον Νοέμβριο οι προθεσμιακές καταθέσεις είχαν για άλλη μια φορά την τιμητική τους, καταγράφοντας ρυθμούς αύξησης 40,7% στα 71,8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμιευτηρίου υποχώρησαν κατά 5,9% στα 71,1 δισ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_7_31/01/2008__257484

No comments: