23.1.08

Πληθαίνουν οι πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ανάκαμψη δεν προβλέπεται το 2009

Αρκετά κοντά στην ύφεση βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της Lehman Brothers. Το δυσμενές αυτό κλίμα δημιουργεί συνθήκες πανικού και μαζικών πωλήσεων για θεσμικούς και λοιπούς επενδυτές, γεγονός το οποίο, όμως, προσφέρει και ευκαιρίες. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο ανώτατος οικονομολόγος της Lehman Brothers, Πολ Σίαρντ, τόνισε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενδεχομένως να απέχει μόνον έναν «κραδασμό» από την ύφεση, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης στις αγορές.
«Παρατηρείται παρατεταμένη περίοδος βραδείας ανάπτυξης, ενώ ανάκαμψη δεν προβλέπεται το 2009», υπογράμμισε ο κ. Σίαρντ, ο οποίος εκτιμά ότι έχει 40% πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να περιέλθει σε ύφεση έναντι του 30% στις αρχές του 2008.
Μια τέτοια προοπτική ήταν αρκετή να καταρρακώσει τους δείκτες των περισσότερων μεγάλων χρηματιστηρίων το τελευταίο διήμερο. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι συνθήκες αυτές ευνοούν την αγορά μετοχών.
«Αντιλαμβανόμαστε τις μακροοικονομικές προκλήσεις της αμερικανικής οικονομίας, αλλά η επικρατούσα βαθιά απαισιοδοξία είναι αβάσιμη, δεδομένων των οικονομικών μεγεθών», παρατηρεί ο Ντέιβιντ Μπιάνκο της UBS. «Η αγορά πανικοβάλλεται με την πιθανή εξασθένηση του μηχανισμού κερδοφορίας των ισχυρών εταιρειών του δείκτη S&P 500».
Το 2003 ήταν η τελευταία φορά, που ο δείκτης αυτός ήταν σε επίπεδα, τουλάχιστον 10%, χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά του. Ωστόσο, τότε οι επενδυτές διακατέχονταν από έντονη αγοραστική διάθεση, η οποία σήμερα εκλείπει. Αντιθέτως, παρατηρούνται πωλήσεις υπό το κράτος πανικού.
«Ο πανικός αυτός, όμως, δεν αφορά τους μικροεπενδυτές, όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τη φούσκα των εταιρειών του Διαδικτύου και της υψηλής τεχνολογίας», επισημαίνει στην International Herald Tribune, ο έγκριτος αναλυτής Τζέιμς Σινκλέρ. «Η σημερινή διόρθωση στις αγορές καθίσταται πιο επικίνδυνη, γιατί καθοδηγείται από τα hedge funds και τις επενδυτικές τράπεζες - κι αυτό θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στους απλούς επενδυτές

No comments: