Μια ματιά στο εγχώριο κοντινό μέλλον που ας ελπίσουμε να μην έρθει ποτέ!
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Θαπατέρο, πρωθυπουργός της Ισπανίας, ανακοίνωσε πως η χώρα εντάχθηκε στην ελίτ των οικονομικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αναπτύσσεται με τέτοια ευρωστία και δημιουργεί τόσες πολλές νέες θέσεις εργασίας ώστε, σύντομα, θα είναι πιο πλούσια από άποψη κατά κεφαλήν εισοδήματος, προέβλεψε ο κ. Θαπατέρο.
Αυτή η ευφορία αποδείχτηκε βραχύβια.
Τον Δεκέμβριο καταγράφηκε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση της ανεργίας και επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η διεθνής κρίση που ξέσπασε στις αγορές πιστώσεων επηρέασε και την Ισπανία. Η κυβέρνηση υποβάθμισε, προσφάτως, τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2008 στο 3,1% από 3,3%, νούμερο που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως εξακολουθεί να είναι πολύ αισιόδοξο. Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε, τον περασμένο μήνα, στο 4,3% φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο του εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Ακόμη χειρότερα, οι τιμές των κατοικιών σε πολλά τμήματα της χώρας έχουν αρχίσει να υποχωρούν, υπονομεύοντας, περαιτέρω, την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Ορισμένες υπερχρεωμένες οικογένειες οφείλουν, τώρα, στις τράπεζες περισσότερα χρήματα από την αντικειμενική αξία των κατοικιών τους. Η αναταραχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές ανέστειλε, ουσιαστικά, τη δραστηριότητα στις πιστώσεις. Οικογένειες και επιχειρήσεις αισθάνονται, ήδη, τις επιπτώσεις. Όλως αιφνιδίως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Θαπατέρο αισθάνεται λιγότερη σιγουριά όσον αφορά τις πιθανότητες επικράτησής του στις προσεχείς γενικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 9 Μαρτίου.
Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως ζοφερό σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, όπου οι άλλοτε ακμάζουσες κλωστοϋφαντουργίες και βυρσοδεψίες παραπαίουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Στην Ιγκουαλάδα, μια πόλη 38.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στη Βαρκελώνη, διευθυντής περιφερειακού ταμιευτηρίου υποστηρίζει πως: «Ήμουν διευθυντής τράπεζας για 28 χρόνια και ουδέποτε έζησα μια τόσο δραματική κατάσταση όπως αυτή. Οι τιμές των κατοικιών στην πόλη μου έχουν μειωθεί κατά 20%, δεν εκδηλώνεται ζήτηση και δεν χορηγούνται στεγαστικά δάνεια. Τα ταμιευτήρια έχουν αναστείλει τις χρηματοδοτήσεις. Πριν από την κρίση στις αγορές πιστώσεων χορηγούσαμε, συνήθως 12 στεγαστικά δάνεια κάθε μήνα. Από τον Αύγουστο και μετά το υποκατάστημα που διευθύνω ενέκρινε μόλις ένα καινούργιο δάνειο».
Οι κατασκευαστές που έχουν προσφάτως ολοκληρώσει τα έργα τους βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, συνεχίζει το τραπεζικό στέλεχος. «Επειδή οι τιμές των κατοικιών πέφτουν, οι αγοραστές που έχουν δώσει προκαταβολές για την αγορά διαμερισμάτων υπαναχωρούν από τις συμφωνίες που είχαν συνάψει. Προτιμούν να χάσουν αυτά τα χρήματα, παρά να παγιδευτούν σε μια αρνητική χρηματοοικονομική συγκυρία».
Στην Μαδρίτη, η Τράπεζα της Ισπανίας που ενεργεί ως χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή καθώς και τα τραπεζικά λόμπι της χώρας επιμένουν πως ο τομέας της παροχής στεγαστικής πίστης παραμένει εύρωστος. Ποσοστό ύψους μόλις 0,9% από τα 1,7 τρισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα δάνεια θεωρούνται, επισήμως, ως επισφαλή υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα. Οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά αποθέματα προκειμένου να καλύψουν τυχόν εκρηκτική αύξηση των επισφαλειών.
Ωστόσο, στην Ιγκουαλάδα, οι διευθυντές περιφερειακών και τοπικών τραπεζών υποστηρίζουν πως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν λένε όλη την αλήθεια. Οι Ισπανοί κατασκευαστές συγκεντρώνουν τραπεζικές πιστώσεις στη βάση των προκαταβολών που εισπράττουν. «Σε ένα περιβάλλον με φθίνουσες τιμές των κατοικιών δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε πόσα διαμερίσματα έχουν πουληθεί ή πόσες πωλήσεις δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ», υποστήριξε ένας από αυτούς.
Αρνητικό κλίμα
Η κυβέρνηση υποβάθμισε, προσφάτως, τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2008 στο 3,1% από 3,3%, νούμερο που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως εξακολουθεί να είναι πολύ αισιόδοξο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=7879&subid=2&tag=6620&pubid=597094
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment