16.1.08

Σοφοκλέους: Τα TOP PICKS των ισχυρών για το 2008!

Το 2007 αποτέλεσε το πέμπτο συνεχόμενο έτος υψηλών επιδόσεων για τη Σοφοκλέους και ο πήχης των αποδόσεων έχει πλέον ανέβει σημαντικά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 5.000 μονάδες. Επιπρόσθετα, ακριβώς λόγω της συνεχούς ανόδου αλλά και ελέω των διεθνών συνθηκών είναι λογικό οι ειδικοί των αγορών να συνιστούν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.
Ο ”Μ”, σε συνεργασία με τα τμήματα αναλύσεων των κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών, παρουσιάζει όλες τις top επιλογές -τα λεγόμενα top picks- για τη νέα χρονιά.
Και, παρά τις όποιες ανησυχίες, το συμπέρασμα που προκύπτει για το νέο έτος είναι ελπιδοφόρο!Ο
”Μ” παρουσιάζει τα top picks 10 χρηματιστηριακών εταιρειών, των Alpha Finance, ATE Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank Sec., Εθνική P&K Χρηματιστηριακή, Euroxx Χρηματιστηριακή, HSBC Παντελάκης, Marfin Analysis, Πήγασος Χρηματιστηριακή, Πειραιώς Χρηματιστηριακή και Proton Bank.
Οι προβλέψεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού προέρχονται από τμήματα ανάλυσης που διαθέτουν (θεωρητικά) την ακριβέστερη πληροφόρηση αλλά και αντίληψη για το πώς σκέφτονται οι ξένοι θεσμικοί και τι σχεδιάζουν για το νέο έτος.
Παράλληλα, το πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση που εξάγεται από τη συλλογή των top picks φαίνεται από ένα ακόμα στοιχείο: τα υποθετικά χαρτοφυλάκια που συντίθενται από τα top picks των αναλυτών επιτυγχάνουν παραδοσιακά υψηλές αποδόσεις.
Με εξαίρεση το 2005, κατά τα υπόλοιπα έτη της ανόδου (2007, 2006, 2004 και 2003) τα υποθετικά χαρτοφυλάκια των top picks υπερκέρασαν σε απόδοση τόσο τον Γενικό Δείκτη όσο και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20. Οι επαγγελματίες προσανατολίζουν τις σκέψεις τους στις μετοχές εκείνες που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ζήτησης για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σε αντίθεση με πέρυσι και με τα προηγούμενα έτη, οπότε οι θετικές προτάσεις των τμημάτων ανάλυσης συσσωρεύτηκαν σε σχετικά μικρό αριθμό μετοχών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για το 2008 ο αριθμός των μετοχών που προκύπτει είναι σημαντικά ανώτερος, για την ακρίβεια 27 τίτλοι με δύο ”ψήφους εμπιστοσύνης”.
Παρ’ όλα αυτά, οι πρώτες επιλογές (3 ή περισσότερες ψήφοι) σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν, καθώς κυρίαρχη θέση κατέχουν μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (9 επιλογές), όπως Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intralot, EFG Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελληνική Τεχνοδομική, αν και την παράσταση κλέβουν και 3 τίτλοι από τον FTSE/ASE Mid 40.
Χαρακτηριστικά, οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Jumbo και Σαράντη είναι κορυφαίες επιλογές μεταξύ των top picks με 7, 5 και 3 συστάσεις αντίστοιχα, γεγονός το οποίο τις κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.Τ
ην πρώτη θέση μεταξύ όλων των επιλογών καταλαμβάνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με 8 προτάσεις από τα 10 τμήματα ανάλυσης, και μεγάλη έκπληξη αποτελεί η ΜΕΤΚΑ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων με 7 συστάσεις. Σε πλήρη εναρμόνιση με την αποτίμηση της αγοράς κινείται το υποθετικό χαρτοφυλάκιο των αναλυτών για το 2008, τουλάχιστον σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας τόσο για το 2008 όσο και για το 2009. Από την άλλη, εκτιμάται ελαφρώς υψηλότερη αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας αλλά και μικρή υπεροχή σε μερισματική απόδοση όπως και προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας τόσο για φέτος όσο και για το 2009.

ALPHA FINANCE
Θετική για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών το 2008 εμφανίζεται στην έκθεσή της για τις επενδυτικές προοπτικές της επόμενης χρονιάς η Alpha Finance. Όπως αναφέρει, οι ελληνικές μετοχές προβλέπεται να υπεραποδώσουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της κερδοφορίας είναι υπερδιπλάσιοι εκείνων, στηριζόμενοι σε θετικές μακροοικονομικές προοπτικές και στη βαλκανική επέκταση, και οι πολλαπλασιαστές δεν είναι απαιτητικοί στα εκτιμώμενα 13,7 για το 2008 και 11,4 για το 2009. Η Alpha Finance συνιστά τις παρακάτω μετοχές, τις οποίες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να κατέχουν οι επενδυτές εν όψει της νέας χρονιάς: Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Forthnet, Intralot, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, Sprider, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ και Alapis.

EFG EUROBANK
Τα top picks της χρηματιστηριακής για το 2008 είναι οι τίτλοι των εταιρειών: ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Intralot, Coca Cola 3E, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική.

EUROXX
Αισιόδοξη για την αγορά το 2008 δηλώνει η Euroxx. Τα top picks της χρηματιστηριακής είναι οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, Intralot, Ελληνική Τεχνοδομική και Autohellas.

HSBC
Η HSBC διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τους ελληνικούς τίτλους των Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Forthnet, J&P Άβαξ, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, Fourlis, Jumbo και Folli Follie. Στην έκθεσή της με την παγκόσμια στρατηγική για το 2008, οι μετοχές της EFG Eurobank και της Τράπεζας Κύπρου είναι στα top picks των τραπεζών.

MARFIN ANALYSIS
Οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και το 2008, προβλέπει η Marfin Analysis, εκτιμώντας παράλληλα ότι τον Ιανουάριο η άνοδος θα είναι ισχυρότερη λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων. Η χρηματιστηριακή αποδίδει τις προβλέψεις για την πορεία του Χ.Α. στις εκτιμήσεις για ενίσχυση των EPS, στην έκθεση των εισηγμένων στη ΝΑ. Ευρώπη αλλά και στην ευνοϊκή χρηματοοικονομική δομή των περισσότερων τραπεζών.

Τα top picks της Marfin Analysis είναι οι τίτλοι των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Intralot, Jumbo, ΜΕΤΚΑ, Νεοχημική, Μηχανική και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

ΑΤΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
Σε ένα εύθραυστο διεθνές περιβάλλον με ενδείξεις αποθέρμανσης και πιθανής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτικές επιλογές μας αφορούν κυρίως σε μετοχές εταιρειών με χαρακτηριστικά που τις καθιστούν λιγότερο ευάλωτες και ικανές να προσφέρουν αξιόλογες κεφαλαιακές και μερισματικές αποδόσεις. Ανάμεσα σε αυτές επιλέγουμε τις ακόλουθες:
- Εθνική Τράπεζα: Σε ένα περιβάλλον αύξησης του κόστους του χρήματος, βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της καθώς ο χαμηλός λόγος καταθέσεων προς δάνεια της δίνει τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης των χορηγήσεων, χωρίς να καταφεύγει σε χρηματοδότηση από τις αγορές, ενώ ταυτόχρονα επωφελείται από τη θέση της ως καθαρός δανειστής στη διατραπεζική αγορά. Παράλληλα, η θυγατρική της στην Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει το δίκτυο και τα μερίδιά της σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και τραπεζική αγορά.
- Coca Cola 3Ε: Διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης των πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες αγορές και επίτευξη περαιτέρω οικονομιών κλίμακας, μέσω της αξιοποίησης μίας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη εφοδιαστικής αλυσίδας.
- ΟΠΑΠ: Διαθέτει από τις ελκυστικότερες μερισματικές αποδόσεις του Χ.Α., ενώ η ισχυρή κεφαλαιακή θέση και η υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωσή του δημιουργούν ισχυρή βάση εν όψει μελλοντικής απελευθέρωσης της αγοράς. Η διοικητική αναδιάρθρωση θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της αποδοτικότητας, οδηγώντας παράλληλα σε ενίσχυση του αναπτυξιακού προσανατολισμού του.
- Motor Oil: Διαθέτει από τις ελκυστικότερες μερισματικές αποδόσεις στο Χ.Α., διορατικό management και πλήρως εκσυγχρονισμένη μονάδα διύλισης. Αυτά μπορούν άμεσα να συνεισφέρουν αυξημένα κέρδη σε μια περίοδο με υψηλά περιθώρια διύλισης.
- ΜΕΤΚΑ: Συγκαταλέγεται, για ένα ακόμη έτος, μεταξύ των κορυφαίων επιλογών, σε μια χρονιά όπου η εταιρεία αναμένεται να επιτύχει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων. Οι αυξημένες εγχώριες και διεθνείς ανάγκες για επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, το ικανότατο management και η σημαντική εξειδίκευση της εταιρείας στα ενεργειακά έργα αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν τις προοπτικές της.
- ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Οι συνεχώς αυξημένες ανάγκες για παροχή βασικών αγαθών, όπως το νερό, παγκοσμίως καθιστούν τα water utilities μία από τις βασικές επενδυτικές επιλογές για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον εισόδου στρατηγικών επενδυτών, αναμένεται να διατηρήσουν αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΕΘΝΙΚΗ P&Κ
Η Εθνική P&Κ Χρηματιστηριακή θέτει ως κύριες επιλογές της τις μετοχές των EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Fourlis, Jumbo, ΟΠΑΠ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ΜΕΤΚΑ και ΔΕΗ. - EFG Eurobank: Διαθέτει την πλέον διαφοροποιημένη παρουσία στην περιοχή, στοχεύοντας σε μια αγορά 200 εκατ. ανθρώπων που αποτελείται από 6 χώρες. Παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ιστορικό αποτελεσμάτων τόσο στο εγχώριο περιβάλλον όσο και στις νέες χώρες όπου δραστηριοποιείται, με την εφαρμογή ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου. Αναμένουμε το 2008 να είναι το έτος κατά το οποίο η τράπεζα θα επιτύχει τη λειτουργική μόχλευση στις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.
- Τράπεζα Πειραιώς: Μία περίπτωση ισχυρής ανάπτυξης. Με ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα και με παρουσία σε 6 χώρες προσφέρει εξαίρετες προοπτικές για το μέλλον. Με σημαντικό ποσοστό του δικτύου καταστημάτων να μη βρίσκεται ακόμη σε φάση ωρίμανσης, υπολογίζεται μέση ετήσια αύξηση 24% των καθαρών κερδών για την περίοδο 2006 - 2010, με πιθανές θετικές εκπλήξεις στο μέλλον.
- Fourlis: Θετική προοπτική με αποδεδειγμένη εκτελεστική δυναμικότητα, έγκαιρο άνοιγμα των νέων καταστημάτων και σημαντικός μεσοπρόθεσμος καταλύτης η εισαγωγή των τμηματικών πληρωμών (περίπου οι μισές πωλήσεις προϊόντων σπιτιού στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μέσω τμηματικών πληρωμών) και επέκταση των υπαρχουσών ειδών στα καταστήματα.
- Jumbo: Θετικές εκτιμήσεις για την εταιρεία καθώς παρουσιάζει ηγετικό μερίδιο αγοράς, δυναμική ανάπτυξης μέσα από τη διεθνή επέκταση και άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Ελλάδα που συνδέονται με την ισχυρή παραγωγή μετρητών.
- ΟΠΑΠ: Πολύ ελκυστική μερισματική απόδοση, ενώ παράλληλα η αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2008 σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι ισχυρή. Η νέα διοίκηση φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το θέμα του τεχνολογικού εξοπλισμού και ο κίνδυνος της απελευθέρωσης της αγοράς έχουν ήδη αποτυπωθεί. Μία συμφωνία με τους πράκτορες θα εξασφάλιζε το δίκτυο σε περίπτωση απελευθέρωσης της αγοράς.
- S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Δυναμική ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει μέσω της οργανικής ανάπτυξης στις δραστηριότητες των βιομηχανικών ορυκτών και μέσα από εξαγορές σημαντικής προστιθέμενης αξίας. Θετικές εξελίξεις αποτέλεσαν η ευνοϊκή απόφαση του δικαστηρίου για το ορυχείο στη Φωκίδα, το νέο συμβόλαιο βωξίτη στη Σ. Αραβία, καθώς και οι πρόσφατες εξαγορές των μονάδων επεξεργασίας μπεντονίτη στις ΗΠΑ. Ισχυρά θεμελιώδη, ελκυστική αποτίμηση, ικανοποιητική μερισματική απόδοση.
- ΜΕΤΚΑ: Προσδοκάται ιστορικά υψηλή κερδοφορία το 2008 και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να προσεγγίζει το 1δισ. ευρώ (περίπου 2 - 2,5x τις ετήσιες πωλήσεις) τους προσεχείς μήνες. Σημαντική πιθανότητα ανάπτυξης μέσω έργων της ΔΕΗ και της Endesa Hellas. Υψηλά λειτουργικά περιθώρια. Υγιή θεμελιώδη, καλές οικονομικές αποδόσεις και αξιοπρεπής μερισματική απόδοση.
- ΔΕΗ: Τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο καθώς όχι μόνο έγινε το πρώτο βήμα με τη σημαντική αύξηση των τιμολογίων, που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση του μετασχηματισμού της εταιρείας, αλλά και γιατί η κυβέρνηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μία απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και για την προσέλκυση ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας τώρα που η βιωσιμότητα της επένδυσής τους θα μπορούσε να διατηρηθεί.

ΠΗΓΑΣΟΣ
Στις 5.770 μονάδες βλέπει τον Γενικό Δείκτη το 2008 η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμώντας ότι διαθέτει περιθώριο ανόδου 12,9%. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει για την Εθνική Τράπεζα, την Ελληνική Τεχνοδομική και την Aegean, ενώ βρίσκει πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΤΕbank, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil. Στην εγχώρια αγορά η οικονομική ατζέντα για ακόμα ένα έτος θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των αγορών αλλά και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει η Πήγασος, υπολογίζοντας πως στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή προτείνει 20 τίτλους για τους οποίους δίνει σύσταση ”outperform”. Στο weekly roundup της 4ης/1/08, οι 20 μετοχές είναι: Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Druckfarben, Σαράντης, Νεοχημική, Autohellas, Blue Star, Alumil, Frigoglass, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Lamda Development, Audiovisual, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΚΑΕ, Folli Follie, Jumbo.

PROTON
Στις κορυφαίες επιλογές της Proton Bank για το 2008 περιλαμβάνονται οι μετοχές της EFG Eurobank Ergasias και της Τράπεζας Πειραιώς, για τις οποίες ο οίκος δίνει σύσταση ”outperform”.Αυτή προέρχεται από την αισιοδοξία για τη στρατηγική τους αλλά και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.Στους λοιπούς κλάδους πλην των τραπεζών, τα top picks με επίσης σύσταση ”outperform” είναι οι τίτλοι των εταιρειών Frigoglass, Jumbo, Ελληνική Τεχνοδομική και J&P Άβαξ.

---Οι κορυφαίες επιλογές των ξένων
Πέραν όμως των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης, και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν τα δικά τους ελληνικά top picks, αφού μπορεί να μην προβαίνουν σε πολυσέλιδα reports αναλύοντας την προοπτική της εγχώριας αγοράς, όμως μέσα από τις συστάσεις τους ουσιαστικά εκφράζουν τις προτιμήσεις και τις κορυφαίες επιλογές τους!

UBS
Στο top-20 των ευρωπαϊκών μετοχών της συγκαταλέγει την Εθνική Τράπεζα η UBS, ενώ πέραν της ΕΤΕ, η σύσταση ”αγοράς” που έχει ισχύ την παρούσα χρονική στιγμή αφορά στους τίτλους των OTE, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Marfin Investment Group, Alpha Bank, Intralot, EFG Eurobank, Coca Cola 3Ε, ΑΤΕbank, Altec, Ελληνική Τεχνοδομική, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΣΙΔΕΝΟΡ.

LEHMAN BROTHERS
Εξακολουθεί να βλέπει ανάπτυξη η Lehman Brothers στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και αναμένει διατηρήσιμη και ανώτερη του μέσου όρου αύξηση στα κέρδη. Η Lehman Brothers προτιμάει EFG Eurobank και Εθνική Τράπεζα με συστάσεις ”overweight”.

JP MORGAN
Την Τράπεζα Πειραιώς και τη ΔΕΗ συγκαταλέγει στις κορυφαίες επιλογές της για το 2008 η JP Morgan στην έκθεσή της για τις επενδυτικές προοπτικές του 2008. Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή-στόχος έχει τεθεί στα 32 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση ”overweight” και για τη ΔΕΗ η τιμή-στόχος βρίσκεται στα 46 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση ”overweight” επίσης. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Intralot συνιστάται ως top pick από τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών.

CITIGROUP
Η πιο πρόσφατη έκθεση με τα top picks της Citigroup Investment Research για την Ελλάδα στις 11 Δεκεμβρίου 2007 περιλαμβάνει τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 55 ευρώ, Τράπεζα Κύπρου με τιμή-στόχο τα 17 ευρώ, Jumbo με τιμή-στόχο τα 30 ευρώ, Ελληνική Τεχνοδομική με τιμή-στόχο τα 11,5 ευρώ και ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 35,8 ευρώ.

DEUTSCHE BANK
Μεταξύ των περιφερειακών αγορών, η Ελλάδα είναι η προτιμητέα για τους αναλυτές της Deutsche Bank. Στα top picks τοποθετεί τους τίτλους των Εθνική Τράπεζα, Κύπρου και Πειραιώς, ενώ τις εταιρείες Frigoglass, Intralot, Jumbo, Νεοχημική και Σαράντη τις τοποθετεί η Deutsche Bank στη λίστα με τα top picks της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πέραν των παραπάνω, σύσταση ”buy” προτείνεται και για τους τίτλους των Marfin Popular Bank, ΟΤΕ, Coca Cola 3Ε και ΟΠΑΠ.

Τι δείχνει η ιστορία
Στις αρχές του 2007 οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών ήταν οι μετοχές των ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Intralot, ΓΕΚ, Ελληνική Τεχνοδομική, Alpha Bank, Frigoglass, Σαράντης και Jumbo με περισσότερες από τέσσερις προτάσεις σε σύνολο 10 τμημάτων ανάλυσης.
Το top pick για το 2007 ήταν η μετοχή του ΟΤΕ, με 8 θετικές προτάσεις. Παρόλο που οι εξελίξεις ήταν πολύ σημαντικές για το μέλλον του Οργανισμού, εντούτοις στο ταμπλό η μετοχή υποαπέδωσε λίγο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, οι υπόλοιπες επιλογές κινήθηκαν λίγο ή πολύ πάνω από τις αντίστοιχες επιδόσεις των βασικών δεικτών και η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 26%, ενώ καμία επιλογή δεν εμφάνισε πτώση στη διάρκεια του 2007. Συνολικά για το 2007, οι 18 τίτλοι είχαν τουλάχιστον 2 ”ψήφους εμπιστοσύνης” από τους αναλυτές και η μέση απόδοσή τους διαμορφώθηκε στο 21,30%, πάνω δηλαδή από τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20.
Η πρώτη επιλογή σε απόδοση ήταν ο τίτλος της Vivartia με 106% και ακολούθησε η μετοχή της Σαράντης με απόδοση 74%. Τέλος, για το 2007, από τις 21 κορυφαίες επιλογές των αναλυτών 3 είχαν αρνητική απόδοση.
* Αναδημοσίευση από το φύλλο 512 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 11/1 - 15/1/08
http://www.euro2day.gr/articles/148374/

No comments: