28.1.08

Jerome Kerviel, ο τελευταίος (update)



Ιστορικό:
Ο Jerome Kerviel εργαζόταν στην δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα και μεγαλύτερο μεσίτη παραγώγων προϊόντων παγκοσμίως από το 2000. Οι επιδόσεις του αντικατοπτρίζονται από τις ετήσιες αποδοχές του (μισθοί και bonus) της τάξης των €100,000, όχι ιδιαίτερα υψηλά.
Λόγω της ανέλιξης του εντός της Société Générale είχε θητεία σε πολλά στάδια της εσωτερικής δομής της τράπεζας, γεγονός που του έδινε την δυνατότητα να γνωρίζει άριστα όλες τις εσωτερικές διαδικασίες.
Άνοιξε θέσεις σε ευρωπαϊκά futures και για να κρύψει τις - μη καλυμένες - θέσεις του δημιούργησε "φανταστικές" θέσεις αντιστάθμισης (hedge), οι οποίες - προφανώς - εμφανιζόντουσαν μόνο στα computer (βιβλία) της τράπεζας. Παραβίασε πέντε επίπεδα εσωτερικών διαδικασιών της τράπεζας και για αυτή του την κίνηση χαρακτηρίστηκε ιδιοφυϊα των κομπιούτερς.
Έγινε αντιληπτός από τους εσωτερικούς ελεγκτές όταν διαπιστώθηκαν ότι οι κινήσεις hedge του ήταν ανύπαρκτες.
Ανακρίθηκε αρχικά από τους υπεύθυνους της τράπεζας και δεν έγινε γνωστό κάτι περισσότερο από την επίσημη ανακοίνωση. Η δική του πλευρά δεν έγινε γνωστή.
Το ποσό της συνολικής θέσης που άνοιξε ήταν περίπου €40-50δις, ενώ όταν η Τράπεζα έκλεισε όλες τις θέσεις - κυρίως τη Μάυρη Δευτέρα του 2008 - τα βιβλία της "έγραψαν" ζημιές περίπου €5δις, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία όλης της τράπεζας είναι κάτω από €40 δις.
Ο Jerome μαζί με ακόμα τέσσερις συναδέλφους του ήδη απολύθηκαν.

Ερωτήματα:
1. Ένας πελάτης της τράπεζας αναρωτιέται: "Ο εσωτερικός έλεγχός τους φαίνεται επαρκής, γιατί όταν θέλω κάτι μου ζητούν πολλά δικαιολογητικά και ρωτούν πολλές ερωτήσεις. Δεν μου φαίνεται ότι ένα άνθρωπος μπορεί να χάσει τόσα πολλά χρήματα. Δεν ξέρω εάν λένε την αλήθεια, ίσως μια μέρα να μάθουμε".
2. Ο γνωστός Νικ Λίησον σημείωσε ότι δεν ένιωσε ιδιαίτερη έκπληξη με την απάτη: "Αποτελεί πιθανότατα ένα καθημερινό συμβάν στις αγορές", "αυτό που με εξέπληξε ήταν το μέγεθος, δεν περίμενα τέτοιο μέγεθος".
3. Ο θείος του Jerome λέει: "Κατά τη γνώμη μου, οι διευθυντές του και οι ανωτεροί του θα πρέπει να διερευνηθούν".

Πηγές:
Ο Γάλλος αντικριστής της Societe Generale προκάλεσε και τη «μαύρη Δευτέρα» των αγορών
Απάτη 4,9 δισ. ευρώ στη Societe Generale
Societe Generale fraud - how could it happen?
French trader 'staked 50bn euros'

Jerome Kerviel named in €5bn bank trading fraud
Rogue trader to cost SocGen $7bn
Société Générale uncovers £3.7bn fraud by rogue trader
Societe Generale slammed by $7B fraud
The rogue trader who cost SocGen €5bn
Société Générale loses $7 billion in trading fraud
update
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε κομμάτια από το διάλογο μεταξύ της αστυνομίας και του Jerome Kerviel, του αναλυτή που κατηγορείται ότι ”έκρυψε” συναλλαγές που οδήγησαν σε ζημιά 7,2 δισ. δολαρίων για την Societe Generale. Σύμφωνα με τον κ. Kerviel οι προϊστάμενοί του γνώριζαν ότι οι θέσεις του στις αγορές εμπεριείχαν τεράστιο ρίσκο αλλά ”έκαναν τα στραβά μάτια” όσο κέρδιζε χρήματα, κάτι που πάντως έσπευσε να διαψεύσει η τράπεζα. Ο ίδιος σημειώνει ότι το μόνο που ήθελε, ήταν να εντυπωσιάσει τα αφεντικά του και δεν είναι ένα μακιαβελικός απατεώνας. ”Είχα καταλάβει από το 2005 ότι δεν τύχαινα της ίδιας εκτίμησης με τους συναδέλφους μου, λόγω της μόρφωσής μου και της μέχρι τότε επαγγελματικής μου διαδρομής”, αναφέρει.
Προσπαθώντας να κάνει εντύπωση στους προϊστάμενός του, ο κ. Kerviel άρχισε να παίρνει μεγάλα ρίσκα. ”Η πρώτη εμπειρία μου από μεγάλα ρίσκα ήταν το 2005. Είχα στοιχηματίσει ότι οι αγορές θα πέσουν. Λίγο αργότερα έτυχε να γίνει η τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο και τζάκποτ! 500.000 ευρώ κέρδος. Είχα μεικτά συναισθήματα καθώς ήμουν περήφανος και έκπληκτος από τα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις έτσι…”. Όπως αναφέρει, οι προϊστάμενοί του δεν έδειχναν να προσέχουν τις συναλλαγές του. ”Το μόνο που ήθελα είναι να κερδίζω χρήματα για την τράπεζά μου”, αναφέρει. Αποφάσισε να συνεχίσει τα ίδια επικίνδυνα στοιχήματα. ”Τον Ιανουάριο του 2007 σορτάρω τον DAX, καθώς έχω αρχίσει να θεωρώ ότι υπάρχουν σημάδια υπερθέρμανσης στην Ασία. Τον Φεβρουάριο γίνεται ένα μίνι – κραχ και μειώνω τη θέση μου. Στα τέλη Φεβρουαρίου δεν έχω θέση πλέον και με κέρδος 28 εκατ. ευρώ, είμαι περήφανος και ικανοποιημένος”.
Αναφορικά με τα στοιχήματα στο subprime, o κ. Kerviel σημειώνει πως τα στοιχήματά του ήταν κερδοφόρα Η κατάρρευση των αγορών στα τέλη Ιουλίου απέφερε στην τράπεζα κέρδη 500 εκατ. ευρώ. ”Δεν δήλωσα τη νίκη μου, η οποία δεν φαινόταν και στα βιβλία. Την έκρυψα με ψεύτικα παραστατικά”, παραδέχεται, σύμφωνα με την Le Monde. Ωστόσο έως τις 18 Ιανουαρίου, οι θέσεις του είναι πλέον ”κόκκινες” αλλά όπως σημειώνει, θεωρεί ότι θα μπορούσε να γυρίσει την κατάσταση την επόμενη ημέρα. ”Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι τη Δευτέρα δεν θα δούλευα πλέον για τη Societe Generale”. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι συνάδελφοί του και οι προϊστάμενοί του γνώριζαν τις μεθόδους του και ”έκαναν τα στραβά μάτια” όσο έβγαζε κέρδη. ”Και μόνο το γεγονός ότι δεν πήρα καθόλου άδεια το 2007 θα έπρεπε να τους έχει κινήσει τις υποψίες. Είναι ένας από τους βασικούς κανόνες του εσωτερικού ελέγχου. O trader που δεν θέλει να πάρει άδεια είναι ένας trader που δεν θέλει να αφήσει τα βιβλία του σε κανέναν”.
Το αρμόδιο γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Jerome Kerviel μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης και συνεχών ανακρίσεων, γεγονός το οποίο βρίσκει αντίθετη την εισαγγελία του Παρισιού. Οι αρχικές κατηγορίες ενάντια στον Kerviel αναφέρουν ότι είναι υπεύθυνος για ”απιστία” και παράνομη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως ανέφερε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος του Christian Charriere-Bournazel. Το δικαστήριο δεν απάγγειλε κατηγορίες για απάτη, κάτι το οποίο είχε ζητήσει ο εισαγγελέας, ενώ άφησε ελεύθερο τον κατηγορούμενο, θεωρώντας ότι δεν είναι ”ύποπτος φυγής”. Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Jean-Claude Marin, υποστήριξε ότι ο 31χρονος trader πιθανώς να μην κινήθηκε από απληστία αλλά από την ”ανάγκη να νοιώσει την αδρεναλίνη που υπάρχει στα trading rooms” και πιθανώς ”να επιτύχει ένα υψηλότερο bonus”. Τόσο η Societe Generale όσο και η κατηγορούσα αρχή αποδέχονται ότι ο Kernel δεν ”κέρδισε” απολύτως τίποτε από την όλη υπόθεση, με τους δικηγόρους του να τον χαρακτηρίζουν ως ένα ”φοβισμένο, απλό αγόρι”. Πάντως οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν μπορούν να τον οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης επτά ετών και σε επιβολή ιδιαίτερα υψηλού χρηματικού προστίμου.

No comments: