2.1.08

Δέκα καλές ειδήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ

Bloomberg

Στις ΗΠΑ, το 2007 τελείωσε με ένα λυγμό. Δύσκολα συμπεραίνουμε τι καταρρέει πιο γρήγορα, οι τιμές των κατοικιών ή το δολάριο, και η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων ωθεί πολλές «Κασσάνδρες» να κάνουν λόγο για ύφεση όπως μπαίνουμε στο 2008. Οπως πάντα, το αρνητικό κλίμα καταλαμβάνει τη «μερίδα του λέοντος» στην προσοχή του ΜΜΕ. Ωστόσο, με περισσότερους από έναν τρόπους, το έτος που μόλις παρήλθε υπήρξε μάλλον καλό .Ετσι, στην αυγή του Νέου Ετους, ιδού οι 10 σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις του 2007.
1. Οι χρηματιστηριακές αγορές παρουσίασαν εύρωστα κέρδη και οι πολλαπλασιαστές τιμών παραμένουν χαμηλοί. Ως το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ο Dow Jones Industrial Average είχε καταγράψει κέρδη περίπου 7% για το έτος, ενώ η απόδοσή του ήταν περίπου 2,25%, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές θα έχουν συνολική απόδοση άνω του 9%. Ο Nasdaq Composite Index είχε αναρριχηθεί περισσότερο από 10%, ενώ ο Standard & Poor’s 500 είχε αποδώσει συνολικά στο φάσμα του 5,5%. Δεν υπάρχουν ενδείξεις παράλογης ευφορίας. 2. Τα νοικοκυριά είναι πλουσιότερα. Εν μέρει χάρις στην άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε το 2007, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στις αρχές του 2007, ο καθαρός πλούτος έφθανε τα 56,1 τρισ. δολάρια. Ως το τρίτο τρίμηνο, αυξήθηκε στα 58,6 τρισ. και προφανώς αυξήθηκε περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο.
3. Το Κογκρέσο δεν έκανε τίποτα. Η απραξία είθισται να είναι καλή για την αμερικανική οικονομία, για έναν απλό λόγο: οι νέοι νόμοι είναι πάντα χειρότεροι από εκείνους που αντικαθιστούν. Οπως ο Sarbanes-Oxley. Με τους Δημοκρατικούς να αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ιδίως να αυξηθούν οι φόροι. Με την οικονομία ήδη να επιβραδύνεται, είναι θετικό ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
4. Η Κεντρική Τράπεζα έκανε κάτι. Από τις μειώσεις των επιτοκίων ώς την εφαρμογή νέου μηχανισμού για τη διοχέτευση κεφαλαίων στις τράπεζες με πρόβλημα, η Fed ανταποκρίθηκε στην επιβραδυνόμενη οικονομία με πολλαπλές κινήσεις πολιτικής. Ετσι, μάθαμε ότι η Τράπεζα του Μπεν Μπερνάνκι θα διαδραματίσει άξιο ρόλο αν επιδεινωθεί η κατάσταση.
5. Η παγκόσμια οικονομία είχε θετικές επιδόσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Moody’s, το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,9% το 2007, έναντι 3,6% το 2006. Παρά την κατήφεια στους πρωτοσέλιδους τίτλους, η σημαντικότερη είδηση για το περασμένο έτος ήταν πως η οικονομική ελευθερία εξαπλώνεται και τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτήν οι πολίτες του κόσμου εκτοξεύονται στα ύψη.
6. Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε. Οσο πλουτίζουν οι εμπορικοί εταίροι μας, τόσο περισσότεροι ζητούν τα προϊόντα μας. Την ίδια ώρα, το ασθενές δολάριο κατέστησε φθηνότερες τις αμερικανικές εξαγωγές. Οι οποίες αυξήθηκαν δραστικά, ενώ το πραγματικό εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε από 624,4 δισ. δολάρια το 2006 στα αναμενόμενα 562,4 δισ. το 2007.
7. Ακόμα και με μια κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων, η οικονομική ανάπτυξη υπήρξε εύρωστη. Αν κάποιος έλεγε στα τέλη του 2006 ότι οι κατασκευές μονοκατοικιών θα μειώνονταν το 2007 κατά 27%, ήτοι περίπου όσο εκτιμάται σήμερα, θα περιμέναμε ύφεση της οικονομίας. Ωστόσο, μια τέτοιας κλίμακας κατάρρευση πράγματι συνέβη και η ετήσια αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε περίπου στο 2,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Πληθώρα ανεπτυγμένων χωρών θα ζητούσαν τέτοια ανάπτυξη κάθε χρόνο.
8. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υπήρξε επίσης εύρωστη. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που καλύπτουν ώς και τον Νοέμβριο, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε καθαρές 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας το 2007. Ο δείκτης ανεργίας ήταν τον Ιανουάριο 4,6% και ολοκλήρωσε το έτος οριακά υψηλότερα, στο 4,7%.
9. Σύμφωνα με τη μηνιαία αναθεώρηση της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού Κογκρέσου, το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε μόλις στα 163 δισ. δολάρια για το οικονομικό 2007, συρρικνούμενο δραστικά σε σχέση με τα 248 δισ. δολάρια του 2006.
10. Ο κίνδυνος πληθωρισμού είναι χαμηλός. Παρότι οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις κατά 2,3% για το έτος που έληξε τον Νοέμβριο, διαμορφούμενος περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα απ’ όσο ήταν στα τέλη του 2006. Η είδηση είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι καθιστά σχετικά ακίνδυνη τη μείωση των επιτοκίων της Fed το 2008.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/01/2008_254120

No comments: