25.1.08

Rogue Trader (last)


Σοκ έχει υποστεί η Γαλλία από την απάτη των 5 δις. ευρώ, που υπέστη η τράπεζα Societe Generale από υπάλληλο της.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι 33χρονος διαπραγματευτής της, ο οποίος εργαζόταν για αυτήν από το 2001, κατάφερε να αποσπάσει το ποσό αυτό, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απάτη.
Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα, ενώ ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ σχολίασε ότι για να καταφέρει ο 33χρονος να εξαπατήσει την τράπεζα πρέπει να είχε σαφή γνώση των εσωτερικών κωδίκων και να είναι μάγος των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Πάντως, ο Νουαγιέ πρόσθεσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην τράπεζα.Σημειώνεται ότι η Societe Generale, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Γενικής τράπεζας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας σε χρηματιστηριακή αξία.

Lex: Οι ...κορυφαίοι απατεώνες traders

Η εκρηκτική ζημιά των 5 δισ. ευρώ από συναλλαγή στην Société Générale, κατάφερε να εκτοπίσει τον Κύριο Χαλκό από τον θρόνο του.
Από το 1996, ο Yasuo Hamanaka, ο trader χαλκού που κόστισε στην Sumitomo 2,6 δισ. δολ. κρατούσε τον τίτλο του πιο δαπανηρού απατεώνα trader.
Τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν η εποχή των μεγάλων ζημιών από τα μεγάλα αστέρια. Ο χρηματιστήρς Nick Leeson προκάλεσε την κατάρρευση της Barings το 1995 με ζημιές ύψους 1,4 δισ. δολ.
Εκείνη την χρονιά εμφανίστηκε επίσης ο trader ομολόγων της Daiwa Bank, Toshihide Iguchi, που οποίος δήλωσε ένοχος απάτης, με ζημία 1,1 δισ. δολ.
Λίγους μήνες αργότερα, ήταν ο κος Χαλκός που άφησε το σημάδι του. Μετά από αυτά, η διαχείριση κινδύνου έδειχνε να βελτιώνεται και οι ζημίες μειώθηκαν –όπως ακόμη περισσότερο μειώθηκε το στάτους των πρωταγωνιστών. Ο John Rusnak, trader ξένου συναλλάγματος στοίχισε στην Allied Irish Bank 691 εκατ. δολ. το 2002. Χρηματιστής με ”σταθερή απόδοση” όπως περιγραφόταν, είχε κάνει μεγαλύτερες τοποθετήσεις απ’όσο μπορούσε και πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια προσπαθώντας να αποκρύψει την κλιμακούμενη ζημιά.
Σε ανάλογη περίπτωση η Calyon, ο βραχίοντας investment banking της Crédit Agricole, πέρσε επέρριψε σε 26χρονο trader παραγώγων από τη Νέα Υόρκη ζημιές 250 εκατ. δολαρίων. Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη και ο ίδιος δήλωσε ότι τα αφεντικά του γνώριζαν τι γινόταν.
Την χρεοκοπία της China Aviation Oil το 2004 ακολούθησαν ζημίες 550 εκατ. δολ. σε παράγωγα πετρελαίου, υπεύθυνος των οποίων θεωρήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά η εταιρία δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή. Η επιστροφή των μεγάλων ζημιών δεν είναι απρόσμενη.
Οι παράνομες συναλλαγές απατεώνων χρηματιστών ήταν πάντα ένα ”μαύρο σημείο” της χρηματιστηριακής κουλτούρας. Η ανάληψη κινδύνου ανταμοίβεται και οι μικρές απατεωνιές παρακάμπτονται. Εξαιτίας δε της ανάγκης για καλή φήμη, συχνά οι ζημιές διογκώνονται από traders που προσπαθούν να αποκρύψουν ένα αρχικό λάθος.
Και πρόσθετα σε αυτά τα στοιχεία, οι ίδιες οι τράπεζες αφιερώνουν όλο και περισσότερα από τα κεφάλαιά τους σε περίπλοκα προϊόντα. Η αξία των μέτρων κιδνύνου –που τείνουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους- υποδεικνύει ότι οι δυνητικές ημερήσιες ζημίες των κορυφαίων εννέα επενδυτικών τραπεζών σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2004 στα 1,2 δισ. δολ.
Ο απατεώνας trader της SocGen, ο 31χρονος Jerome Kerviel, ίσως δεν κρατήσει για πολύ τον τίτλο του.
http://www.euro2day.gr/articles/149510/

1 comment:

Unknown said...

Σαν τον Νικ κανένας!!!
Αυτός γονάτισε και μια Barrings...