14.10.11

Οι 5 άξονες του σχεδίου για την Ελλάδα

Ένα ευρύτερο σχέδιο έχουν αποφασίσει να υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ώστε να πείσουν τις αγορές για την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση χρέους.
Το σχέδιο περιλαμβάνει 5  βασικούς άξονες οι οποίοι θα πλήξουν καίρια το τραπεζικό σύστημα αλλά θα υπάρχει μέριμνα για την κεφαλαιακή του προστασία.

Άξονας πρώτος. Θα αποφασιστεί haircut 40% ή 50% στο ελληνικό χρέος υποχρεωτικά για όλους. Η εθελοντική συμμετοχή ως νομική και εναλλακτική διαδικασία θα συνεχίσει να υφίσταται αλλά θα τεθεί για πρώτη φορά η έννοια της υποχρέωσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το haircut θα πραγματοποιηθεί υπό καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Άξονας δεύτερος. Θα υπάρξει credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS.
Να τονιστεί ότι η παράμετρος αυτή δεν είναι βέβαιο πότε θα εκδηλωθεί  αλλά μετά βεβαιότητας πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι θα εκδηλωθεί ακόμη είναι ασαφής ο χρόνος μπορεί σε 1 μήνα μπορεί σε 4 μήνες.
Άξονας τρίτος. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για το τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος.
Βασική επιδίωξη των Ευρωπαίων είναι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε οικονομικούς κύκλους η εξής παράμετρος.
Το αν θα διασωθεί ή όχι η Ελλάδα είναι η μια πλευρά του νομίσματος η άλλη είναι να διασωθούν με κάθε τρόπο οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος. Για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει η λύση του ΤΧΣ που δυνητικά θα διαθέτει έως 30 δις κεφάλαια.
Άξονας τέταρτος. Η σύνοδος κορυφής θα αποφασίσει σε επόμενη φάση τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ ώστε χώρες που μπαίνουν υπό επιτροπεία αν δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου από το ευρώ.
Στην σύνοδο κορυφής θα υπάρξουν οι πρώτες βάσης αυτού του Γερμανικού κατά βάση σχεδίου.
Άξονας πέμπτος. Θα διοριστούν ειδικοί επίτροποι, η Ελλάδα υπό επιτροπεία λοιπόν που θα ασκήσουν την οικονομική πολιτική της χώρας καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να φέρει αποτελέσματα.

No comments: