31.10.11

Merrill Lynch: «Τσεκούρι» στις ελληνικές τράπεζες

Υποβαθμίζει τις συστάσεις της και τσεκουρώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Merrill Lynch, υπογραμμίζοντας μάλιστα και την έκπληξή της για το ράλι που σημείωσαν μετά την ανακοίνωση του νέου ευρω-deal.
Σε σημερινή της έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο λοιπόν, η Merrill Lynch υποβάθμισε σε underperform (υπο-απόδοση) την σύσταση της για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, σημειώνοντας πως πλέον το ρίσκο για τους κατόχους των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υψηλό, ενώ σταματά να καλύπτει την μετοχή Eurobank.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, μετά τις ανακοινώσεις της νέας συμφωνίας της Ευρώπης για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη άνοδο, «προς έκπληξή του» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αφού όπως πιστεύει ο κίνδυνος που ενέχουν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, παραμένει εξαιρετικά υψηλός και δεν δικαιολογείται με τίποτα η ανοδική έκρηξη των τιμών τους στο ταμπλό.

Έτσι, η Merrill Lynch προχωρά και σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, με την τιμή-στόχο της Alpha Bank πλέον να διαμορφώνεται υψηλότερα από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας, ενώ «βλέπει» την Τράπεζα Πειραιώς να διαπραγματεύεται στο 1 σεντ. Συγκεκριμένα λοιπόν, ο διεθνής οίκος μειώνει την τιμή στόχο της Εθνικής Τράπεζας στο 0,8 ευρώ από 3,5 ευρώ, της Alpha Bank στο 1,1 ευρώ από 2,2 ευρώ πριν, και της Τράπεζας Πειραιώς στο 0,1 ευρώ από 0,4 ευρώ.

Ο οίκος επίσης σημειώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, με τις επιπρόσθετες απομειώσεις από τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα PSI, το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών θα αγγίξει τα 13,4 δισ. ευρώ, βρισκόμενο εντός του ποσού των 30 δισ. ευρώ που όπως έχει ανακοινωθεί θα διατεθεί για την ενίσχυσή τους.

Η Merrill Lynch εξηγεί πως αν και οι προβλέψεις της δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές κινήσεις των τραπεζών όπως είναι η απομόχλευση και η πώληση των assets τους, θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο το να καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες να καλύψουν το κενό κεφαλαίων τους.

Όπως επισημαίνεται, μπορεί τα απαιτούμενα κεφάλαια να καλυφθούν από το ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό το πόσο θα «πονέσουν» οι νέοι όροι τους μετόχους.

Σύμφωνα με την εκτιμήσεις του οίκου, το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει τελικά πολύ μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου τομέα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδος.

Υπογραμμίζοντας πως η ίδια αιφνιδιάστηκε από το πρόσφατο ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, και το οποίο θεωρεί ότι δεν θα έχει διάρκεια, σημειώνει πως η σχέση ρίσκου-απόδοσης των τοποθετήσεων στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι καθόλου ελκυστική αυτή τη στιγμή.

Όπως επισημαίνει, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες στο ταμπλό για τις μετοχές τους και σημαντική υποαπόδοση σε σχέση με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, λόγω των σημαντικών ελλείψεων κεφαλαίων που θα προκύψουν με το νέο PSI, του εξαιρετικά αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των συνεχιζόμενων ελέγχων από την BlackRock.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1602738&nt=103

No comments: