27.10.11

Οι συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη δημιουργία και συντήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να... υποφέρει, ενώ από το ύψος του «κουρέματος» και το είδος (εθελοντικό ή μη) θα εξαρτηθεί το μέγεθος των θυσιών που θα υποστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η επόμενη μέρα του «κουρέματος» φέρνει επίσης και μια πιο αυστηρή εποπτεία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η τρόικα θα έχει πλέον μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα για να ελέγχει την υλοποίηση του Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράξει 3 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που θα δαπανήσει το κράτος το 2012, ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Την ίδια ώρα, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα δημιουργήσει ένα «ρήγμα» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα –που θα καλυφθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησής του– και θα αφήσει μια «ρετσινιά» στην Ελλάδα, με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για αρκετά χρόνια.
Στο Δημόσιο αναμένεται να περιοριστούν οι δαπάνες για τόκους. Είναι η σημαντικότερη θετική συνέπεια από το «κούρεμα», αφού εκτιμάται ότι θα «ανακουφίσει» τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως. Θα συνεχιστεί, όμως, η μείωση των υπόλοιπων δαπανών του κράτους. Στόχος είναι να περιοριστούν κατά 15 - 20 δισ. ευρώ οι δαπάνες αυτές μέχρι το 2020.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα πιο σκληρές. Δεδομένου ότι οι τράπεζες θα υποστούν ένα ισχυρό κεφαλαιακό «σοκ», θα καταστεί δυσκολότερος ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ετσι, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση από τις αγορές εύκολα, με επακόλουθο να μη διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά διατηρώντας και επιτείνοντας τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Βέβαια, εάν οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, όλα τα παραπάνω θα φαντάζουν «όαση», μπροστά στις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_27/10/2011_460683

________________________________________

για να γίνει με απλά λόγια κατανοητό το μεγαλύτερο πρόβλημα
οι δαπάνες πρέπει να πέσουν - το λέει και η ..Μπακογιάννη! και η Ξαφά!
και θα πέσουν, πχ θα μειωθούν οι υπάλληλοι, θα μειωθεί ο μισθός όσων εργάζονται κλπ κλπ
θα πέσουν όλες οι κρατικές δαπάνες;
τώρα ξέρουμε ότι θα πέσουν οι τόκοι

αλλά κάποιες δαπάνες θα ανεβαίνουν!
ποιες;
μα, οι ..συντάξεις! και οι παροχές ασφαλιστικών καλύψεων... γιατί ο γηρασμένος πληθυσμός αξίζει καλύτερης περίθαλψης και πρόνοιας
και θα ανεβαίνουν όχι γιατί οι συνταξιούχοι θα πληρώνονται και ΑΤΑ...
αλλά γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων...
πχ το δημόσιο θα στείλει στη σύνταξη πολλούς περισσότερους από ότι αντέχεται...
ποιος θα τους πληρώνει αυτούς; τα ιατροφαρμακευτικά τους;

για τις ακριβείς επιπτώσεις στη ζωή των συνταξιούχων, το σημαντικότερο μερίδιο δεν το έχει το 50% κούρεμα...
όχι όχι όχι
το έχει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μνημοσύνουνιου Ι!!!
καλό θα ήταν να διαβάσετε τι ακριβώς συνεισφορά θα έχει το κράτος στον ασφαλιστικό κλάδο
χοντρικά ο μελλοντικός στόχος θα είναι είναι 2.5%ΑΕΠ... αλλά ποιου ΑΕΠ; του 2011 ή του 2008 ή του 2014;

αυτό το θέμα είναι κάπως άσχετο με το κούρεμα
το κούρεμα των ισολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων απλά μεγαλοποιεί το πρόβλημα, δεν το δημιουργεί

αυτό που το δημιουργεί είναι η γηρασμένη Ελλάδα (καθόλου μόνο ελληνικό το πρόβλημα)

2 comments:

tzak said...

πάλι τα ίδια. Αυξάνεται το ΑΕΠ, αυξάνονται και οι συντάξεις. Ομως το ΑΕΠ από το Β'ΠΠ αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς. Οι συντάξεις, εχμ άστο καλύτερα.

Α και κάτι άλλο, ναι έχουμε και "κύκλους" στον καπιταλισμό. Στην ΕΣΣΔ πάντως επί Στάλιν* (όταν εφαρμοζόταν σοσιαλισμός, όχι στα πειράματα μετά το '56) κύκλοι δεν υπήρχαν. Πως στο καλό το εξηγούν οι ¨οικονομολόγοι"; Δεν το εξηγούν.

*είχαμε άλλα εγγενή θέματα εκεί, όπως τι να κάνουμε με τα αποθεματα, αλλά αυτά νομίζω ήταν εμβρυακής φύσεως.

geokalp said...

που διαφωνούμε;