28.10.11

Σαρκοζί: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2001

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας όμως πως η ένταξη της χώρας μας στο ευρώ το 2001 ήταν λάθος.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν λάθος, επειδή η Ελλάδα εντάχθηκε με στοιχεία που ήταν ανακριβή (...) δεν ήταν έτοιμη». Πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα «μπορεί να σωθεί χάρη στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών».
«Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, αλλά πρέπει να δουλέψει»
Παράλληλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό ο Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, υπό τις προϋποθέσεις ότι «θα κάνει προσπάθειες, θα δουλέψει και οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους».
Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «αν δεν καταλήγαμε σε μια απόφαση χθες δεν θα βούλιαζε μόνο η Ευρώπη αλλά ο κόσμος όλος με το απίστευτο, και πέρα από κάθε φαντασία γεγονός, τη χρεοκοπία μιας χώρας, της Ελλάδας».
«Η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Εάν αφήσουμε ένα μέλος της να καταστραφεί τι μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;», διερωτήθηκε.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι το ευρώ είναι η καρδιά της Ευρώπης και αν αυτό «είχε εκραγεί χθες, θα είχε εκραγεί ολόκληρη η Ευρώπη».
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είχε 200 δισ. χρέος στις τράπεζες τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει και αν χρεοκοπούσε, το τραπεζικό της σύστημα θα κατέρρεε. «Υπήρχε ο κίνδυνος «χιονοστιβάδας» για ολόκληρη την ευρωζώνη. Στόχος επομένως ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κάνουν πολλές προσπάθειες, τέτοιες όμως που θα τους επιτρέψουν να πληρώσουν τα χρέη τους», εξήγησε.
Επισήμανε μάλιστα ότι από εδώ και στο εξής η Ευρώπη θα μεριμνήσει για όλα και, όπωε είπε, «με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ομάδα ειδικών θα βρίσκεται στη χώρα για να ελέγχει ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της».
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι οι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση ή ήταν ακόμα ένα «μπάλωμα» ο Γάλλος πρόεδρος παρατήρησε: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Θα πρέπει με σεμνότητα να πούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε έναν καινούργιο κόσμο, όπου τα σημεία αναφοράς, οι ιδέες, οι συνθήκες αλλάζουν ανά πάσα στιγμή».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2081042

No comments: