27.10.11

ΣτΕ: «Κούρεμα» στις προσλήψεις που δεν προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

«Φρένο» στις προσλήψεις και τις διογκωμένες δαπάνες που υπερβαίνουν το Μεσοπρόθεσμο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφαση - μήνυμα προς όλη την κρατική μηχανή, η Ολομέλεια διαταγμάτων του ΣτΕ επιβάλλει βαθύ «κούρεμα» σε όλες τις προσλήψεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς αποκρούει ως συνταγματικά ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε σχετική δαπάνη που ξεπερνά τους προϋπολογισμούς των υπουργείων, ΝΠΔΔ κ.λπ., και τις απολύτως συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για την περίοδο 2012-2015.
«Μπλοκάροντας» ως μη νόμιμο, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την πρόσληψη 100 ατόμων ειδικών προσόντων (πτυχιούχων) στην ΕΛΑΣ, το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι μετά τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, δεν μπορεί πλέον να γίνει δεκτό και να εκδοθεί κανένα Π.Δ. που υπερβαίνει σε επίπεδο δαπανών τις δεσμεύσεις κάθε υπουργείου, που αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς του ν. 3985/11 (Μεσοπρόθεσμο). Κατά το ΣτΕ, δεν αρκεί πλέον να βεβαιώνεται σε κάθε σχέδιο Π.Δ. ότι η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, αλλά πρέπει να βεβαιώνεται ότι αντιστοιχεί στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και δεν υπάρχει η παραμικρή υπέρβαση των ανωτάτων ορίων.
Η κρίση του ανώτατου δικαστηρίου σημαίνει στην πράξη ότι όποιο υπουργείο ή δημόσιος φορέας επιχειρήσει να προωθήσει σχέδιο Π.Δ. που ξεπερνά τις δαπάνες που προϋπολογίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο, θα «σκοντάψει» στο ΣτΕ, που θα «κόψει» ως παράνομο το Π.Δ. εμποδίζοντας την έκδοσή του. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχουν κατεπείγουσες ανάγκες, ικανές να δικαιολογήσουν κάποια υπέρβαση, θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική τεκμηρίωση από την πλευρά της διοίκησης, ώστε να ελέγχεται δικαστικά η νομιμότητα οποιασδήποτε δαπάνης.
Η Ολομέλεια διαταγμάτων ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Π. Πικραμμένο βάζει ουσιαστικά «φρένο» σε κάθε σχεδιασμό που ξεφεύγει από τον κανόνα 1:5 σε προσλήψεις - αποχωρήσεις προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς το «μπλόκο» κάθε απόπειρας υπέρβασης προϋπολογισμών. Στην 26σέλιδη ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ (285/11) γίνεται αναλυτική παρουσίαση της οικονομικής πορείας της χώρας με τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις της Ε.Ε. το διάστημα 2003-2009, με αναφορές στις υπερβάσεις του ελλείμματος. Με ερμηνεία σειράς διατάξεων του Συντάγματος, του Δημόσιου Λογιστικού, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, κ.λπ., το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνει ότι είναι άκυρη και ανίσχυρη κάθε νομοθετική πράξη που δεν καλύπτεται από σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό.
Ειδικοί επιστήμονες
Το σχέδιο Π.Δ. για την πρόσληψη 100 ειδικών επιστημόνων στην ΕΛΑΣ κρίθηκε μη νόμιμο γιατί ξεπερνούσε πολύ τις δεσμεύσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Μεσοπρόθεσμο (στο σχέδιο προβλεπόταν κόστος από 2,38 έως 2,47εκατ. ευρώ για κάθε επόμενο έτος μέχρι το 2015, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο από 1,68 έως 1,92 εκατ. ευρώ με σταδιακή μείωση). Παρά τα νεότερα έγγραφα του υπουργείου (για σχεδιαζόμενη κατάργηση άλλων θέσεων) το ΣτΕ «μπλόκαρε» το σχέδιο Π.Δ. ως μη νόμιμο, γιατί «δεν βεβαιώνεται ότι η προκαλούμενη δαπάνη στοιχεί προς τις δεσμεύσεις και στόχους του Μεσοπρόθεσμου και δεν τεκμηριώνονται επαρκώς οι υπηρεσιακές ανάγκες που επιβάλλουν τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112441208

No comments: