26.10.11

Το προσχέδιο της Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το ποσό ανακεφαλαιοποίησης θα εξαρτηθεί στην πραγματικότητα από το ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα διαγραφεί από τις τράπεζες. Στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιτραπεί να μειώσουν σημαντικά τα δάνεια που χορηγούν.
Η σύνοδος κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ ετοιμάζεται να υιοθετήσει σήμερα νέες αξιώσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να απορροφηθεί το σοκ από τις απώλειές τους που συνδέονται με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής τους δήλωσης που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Υπάρχει ευρεία συμφωνία για να απαιτηθεί μια αναλογία κεφαλαίου σαφώς υψηλότερη, δηλαδή το 9% του κεφαλαίου της καλύτερης ποιότητας», όπως χαρακτηρίζονται διαφορετικά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, διευκρινίζεται στο προσχέδιο του κειμένου αυτού που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των 27 χωρών μελών.
Η σύνοδός τους, η οποία προβλέπεται να αρχίσει σήμερα στις Βρυξέλλες στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος), θα διεξαχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής των 17 μελών της ευρωζώνης αργότερα σήμερα το βράδυ.
Ο στόχος αυτός του 9% των ίδιων κεφαλαίων «θα πρέπει να έχει επιτευχθεί στις 30 Ιουνίου του 2012», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο διευκρινίζεται ότι για να επιτευχθεί αυτό, «οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε ιδιωτικές πηγές κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου μέσω αναδιαρθρώσεων και της μετατροπής χρέους σε κεφάλαιο».
Το κείμενο προσθέτει ότι εν αναμονή της επίτευξης του στόχου του 9%, «οι τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά την κατανομή των μερισμάτων και την καταβολή μπόνους».
Στο κείμενο αυτό δεν αναφέρεται ωστόσο το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο υπολογίζεται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί στην πραγματικότητα από το ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα διαγραφεί από τις τράπεζες. Οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ποσοστό αυτό δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», καθώς οι τράπεζες παρουσιάζονται απρόθυμες να αποδεχθούν απώλειες άνω του 50%.
Οι Ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν τον Ιούλιο να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών τους, αναγκάζοντάς τις να έχουν ως αποθεματικά το 7% των ίδιων κεφαλαίων τους ως το 2019, αλλά οι φόβοι που υπάρχουν σήμερα για τον τραπεζικό τομέα τους οδήγησαν να επιταχύνουν σαφώς τη διαδικασία αυτή.
Δεν πρέπει να μειωθεί υπερβολικά ο τραπεζικός δανεισμός
Στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιτραπεί να μειώσουν σημαντικά τα δάνεια που χορηγούν προκειμένου να συμμορφωθούν με τους αυστηρότερους κανόνες για τα ίδια κεφάλαια, λόγω των φόβων ότι στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η οικονομική ανάκαμψη.
Στο σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης αναφέρεται ότι οι εποπτικές αρχές των τραπεζών σε επίπεδο εθνικό θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα σχέδια για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών «δεν θα οδηγήσουν σε μια υπερβολική απομόχλευση», δηλαδή ότι οι δανειστές θα διατηρήσουν τη ροή δανείων προς την πραγματική οικονομία.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), που επιβλέπει τις εθνικές εποπτικές αρχές, να μην αποδεχθεί το ερχόμενο οκτάμηνο να προκύπτουν τραπεζικά κέρδη εξαιτίας μόνον της συρρίκνωσης του δανεισμού στους τραπεζικούς ισολογισμούς της ίδιας χρονικής περιόδου.
«Δύο σκέψεις κυριαρχούν ανάμεσα στους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής για τις τράπεζες. Επιθυμείται, στο άμεσο μέλλον, μια απομόχλευση και η συρρίκνωση μεγεθών των τραπεζικών ισολογισμών, όμως όχι μια πολύ ταχεία απομόχλευση, επειδή θα ζημιώσει πολλές εθνικές οικονομίες», δήλωσε υψηλά ιστάμενη τραπεζική πηγή μιλώντας σήμερα στο Ρόιτερς. «Το πώς ο κύκλος αυτός θα τετραγωνιστεί, είναι αντικείμενο διαλόγου», συμπλήρωσε. Κανένας εκπρόσωπος της ΕΒΑ δε θέλησε να σχολιάσει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/10/2011_412001




No comments: