31.10.11

«Φυσιολογικές» κατά τον Τρισέ οι σινο-ευρωπαϊκές επαφές για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

«Απολύτως φυσιολογικές» χαρακτηρίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τις επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κίνα, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα περί ...επαιτείας της ΕΕ για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ μίλησε στο BBC την Κυριακή, δύο 24ωρα πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στον Ιταλό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και τη στιγμή που ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ βρίσκεται στο Πεκίνο σε αναζήτηση κεφαλαίων για την ενίσχυση του EFSF.

Νωρίτερα, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε μιλήσει στη γερμανική εφημερίδα Bild και είχε τονίσει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ζητούν τη βοήθεια του Πεκίνου και σύμφωνα με πληροφορίες σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περί τα 100 δισ. δολάρια.

Εν μέσω των ευρωπαϊκών εκκλήσεων για ενίσχυση του EFSF και εν όψει της συνάντησης της G20 στις Κάννες, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο έφτασε την Κυριακή στη Βιέννη. Πρόκειται για τη δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία του, σε μέσα σε έναν χρόνο.

Όμως ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο υποστήριξε πως η ενίσχυση του EFSF με κινεζικά κεφάλαια δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231135288

No comments: