30.10.11

Σε σημείο καμπής η ιταλική οικονομία

Η πολιτική αστάθεια επιτείνει την αίσθηση ότι έχει αντικαταστήσει την Ισπανία ως ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης

Σειρά δημοσιευμάτων του ιταλικού Τύπου για παραίτησή του στα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο και προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο, ως προϋπόθεση ώστε η σύμμαχος Λέγκα του Βορρά να πει το «ναι» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Επίσης, μια επιστολή 15 σελίδων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία περιείχε αόριστες υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα που είχαν απαιτήσει στο τελεσίγραφο της περασμένης Κυριακής, Γαλλία και Γερμανία, ώστε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να μην έχει τη μοίρα της γείτονος Ελλάδας. Αυτά κόμισε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχοντας προλάβει να γίνει το αντικείμενο ενός γεμάτου νόημα μειδιάματος, το οποίο αντάλλαξε την περασμένη Κυριακή το δίδυμο Μερκοζί στη γνωστή φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι «κανείς στην Ε.Ε. δεν θα μας δίνει μαθήματα».
Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός που πρόκειται μεθαύριο να διαδεχθεί επισήμως τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στα ηνία της ΕΚΤ, χαρακτήρισε «μπερδεμένη και δραματική» την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία έχει πλέον αντικαταστήσει την Ισπανία ως επόμενος «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης.
Πάντως, οι εξελίξεις για την Ιταλία επήλθαν όχι στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής, αλλά στην ίδια τη Ρώμη. Εκεί, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και βασικός σύμμαχος στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ουμπέρτο Μπόσι, φέρεται να έδωσε τις ευλογίες του στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη -κατά τα πρότυπα της Γερμανίας- ώς το 2026, με αντάλλαγμα τις εκλογές πριν από την άνοιξη του 2013. Ο κ. Μπόσι διέψευσε τα δημοσιεύματα και ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει επίσημη επιβεβαίωση. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, «ο κ. Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο κατώφλι της παραίτησης πολλούς μήνες τώρα, επιτύγχανε όμως πάντα την ανακωχή. Σήμερα βρίσκεται σε σημείο καμπής και είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου, ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα», και δεν υιοθέτησε μέτρα τόσο αρνητικά όσο η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση των μισθών κατά 25%. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, άλλωστε, φερόταν να διαβεβαιώνει στην επιστολή ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας του είναι βιώσιμο. Δεσμευόταν πάντως ότι η Ρώμη θα σεβαστεί τον στόχο της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, μηδενίζοντας το έλλειμμα ώς το 2013 (ο στόχος τέθηκε στις 5 Αυγούστου, με την υιοθέτηση του δεύτερου προγράμματος λιτότητας για τη μείωση του χρέους, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, δεύτερου υψηλότερου της Ευρωζώνης). Διακήρυσσε επίσης την πρόθεση να τονώσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να μειώσει τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και να διευκολύνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Να ανοίξει, τέλος, τα κλειστά επαγγέλματα, να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και να στηρίξει την απασχόληση για γυναίκες και νέους.
Μπορεί ο επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, να χαρακτήρισε σαφή τα μέτρα και φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, όμως οι προθέσεις δεν αρκούν πλέον στην Ε.Ε. Επί σειρά μηνών τα μέτρα εξυγίανσης, ύψους 145 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παραμένουν στο χαρτί λόγω ασυμφωνίας στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού. Ετσι, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η θέση της χώρας, κάτι εμφανέστατο στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού, κοντά στο 6% για τα 10ετή ομόλογα, στα επίπεδα-ρεκόρ των αρχών Αυγούστου, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ιταλικό χρέος. Στη βελτίωση της εικόνας δεν βοηθά ο καβγάς δύο βουλευτών την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στην Κάτω Βουλή, με αφορμή σχόλιο του προέδρου της, Τζιανφράνκο Φίνι, για την πρόωρη σύνταξη που έλαβε προ ετών η σύζυγος του κ. Μπόσι, εκμεταλλευόμενη το γενναιόδωρο ιταλικό σύστημα...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/10/2011_460935

No comments: