31.10.11

"Η Ελλάδα παραδίδει την εθνική της κυριαρχία" (επανάληψη)

Η Ελλάδα θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, τονίζει ο υπουργός, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί πολύ πιο στενή εποπτεία. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, υπογράμμισε ότι, μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους από τις τράπεζες, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος».
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά όπου συναντώνται για το συγκεκριμένο θέμα. 
«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε αν το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αρκεί για μια ενδεχόμενη διάσωση της Ιταλίας, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είναι άσχετο, επειδή η Ιταλία πρέπει απλώς να κάνει τη δουλειά της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μειώσει το έλλειμμα και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.
«Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσει. Η Ευρώπη λειτουργεί με πράξεις και όχι με τον έναν να καθησυχάζει τον άλλον ότι είναι καλός άνθρωπος», είπε, προσθέτοντας ότι αν η Ρώμη δεν κάνει αυτά που πρέπει οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν αναλόγως.

Ζητά δημοσιονομική ενοποίηση και φόρο Tobin
Δημοσιονομική ένωση της Ε.Ε. ζητά σαφέστατα πλέον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ μόλις τρεις μέρες πριν από την έναρξη του G20 ασκεί πιέσεις για διεθνή επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

«Εκτός από την εναρμονισμένη νομισματική πολιτική που έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρειαζόμαστε ισχυρότερους θεσμούς για να επιβλέψουν την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που θα αποφασίζεται από κοινού», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Αυτό αποκαλώ εγώ δημοσιονομική ένωση. Πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα για να το πετύχουμε. Δεν ήταν εφικτό κατά τη δεκαετία του 1990 με την ίδρυση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, αλλά η κρίση δείχνει ότι το χρειαζόμαστε, ειδικότερα τώρα».

«Με αυτόν τον τρόπο, οι κρίσεις μπορεί να εξελιχθούν σε ευκαιρίες. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε προ της κρίσης», δήλωσε αναφερόμενος ρητά σε αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε περιορισμένες αλλαγές των συνθηκών. Δεν θέλουμε να ξαναγράψουμε μία ευρωπαϊκή συνθήκη. Αυτό θα ήταν υπερβολικό και θα έπαιρνε πολύ καιρό».

Ο Γερμανός αξιωματούχος, απαντώντας στην έντονη κριτική για τη στήριξη της Ε.Ε. από την Κίνα, αρνήθηκε ότι θα υπάρξουν πολιτικά ανταλλάγματα για να δελεαστούν ξένοι επενδυτές. Προειδοποίησε, παράλληλα, την Ιταλία ότι πρέπει να λύσει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα.

Εν όψει του G20, που συνεδριάζει στις 3 Νοεμβρίου, ο κ. Σόιμπλε δείχνει τις προθέσεις του ειδικότερα ως προς τα ζητήματα της εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλάδου και της επιβολής φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε διεθνές επίπεδο. Κατά την άποψή του, μάλιστα, η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία ακόμη και χωρίς τη στήριξη του G20 ή και των μελών της Ε.Ε. που δεν εντάσσονται στην ΟΝΕ, απευθυνόμενος κατά κύριο λόγο στη Βρετανία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν επιβάλουμε φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ε.Ε., τότε οι πιθανότητες για διεθνή συμφωνία θα αυξηθούν τρομερά», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πριν, όμως, χρησιμοποιήσουμε το G20 ως δικαιολογία για μακροχρόνια απραξία, εάν δεν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι σε αυτό το επίπεδο, τότε είμαι υπέρ να προχωρήσουμε στην Ευρώπη».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664235/Article.aspx

No comments: